Mitsotakis pozvao novu predsjednicu Sjeverne Makedonije da se vrati zakonskim obavezama

Kandidatkinja nacionalističke desnice Gordana Siljanovska-Davkova 8. maja izabrana je na petogodišnji mandat u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Mitsotakis je pozvao novu predsjednicu Sjeverne Makedonije da poštuje ustavno ime države (REUTERS/Louiza Vradi)

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis pozvao je novu predsjednicu Sjeverne Makedonije Gordanu Siljanovsku-Davkovu da se vrati svojim zakonskim obavezama i ponašanju koje proizlazi iz njene uloge predsjednice, prenosi Fena.

Takva reakcija grčkog premijera dolazi nakon što je Gordana Siljanovska-Davkova, prva predsjednica Sjeverne Makedonije, prilikom polaganja zakletve odbila izgovoriti novo ime države koje se koristi od sporazuma s Grčkom 2018. godine.

“Izjavljujem da ću dužnost predsjednice Makedonije obavljati savjesno i odgovorno, da ću poštovati ​​Ustav i zakone te da ću štititi suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Makedonije”, rekla je Siljanovska-Davkova pred zastupnicima u Skupštini Sjeverne Makedonije  i zvanicama na održanoj svečanosti.

Kandidatkinja nacionalističke desnice Gordana Siljanovska-Davkova 8. maja izabrana je na petogodišnji mandat u drugom krugu predsjedničkih izbora. Pobijedila je socijaldemokratu, predsjednika u odlasku Stevu Pendarovoskog sa 65 posto glasova.

Kršenje ustavnih obaveza

“Grčka odbacuje manipulacije poput onih kojima je gospođa Siljanovska-Davkova otvorila svoj mandat”, napisao je grčki primjer na društvenoj mreži X i pozvao je da poštuje zakonske obaveze i  pridržava se obaveza koje proizlaze iz njene uloge predsjednice.

Također je podsjetio da nova predsjednica Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska-Davkova prilikom zakletve nije izgovorila riječ “sjeverna”, koja je sastavni dio ustavnog imena zemlje, te je tako prekršila službeni tekst svoje zakletve jer je nazvati zemlju drugim imenom nezakonito.

Skoplje je 2018. sklopilo historijski sporazum s Grčkom, u sklopu kojeg je pristalo da će u naziv države dodati geografsko obilježje “Sjever”, što je trebalo okončati dugogodišnju svađu sa susjednom državom, koja joj je zbog toga blokirala članstvo u NATO-u i pristupne pregovore s Evropskom unijom.

Izvor: Agencije