Grčka i EU negoduju jer nova predsjednica S. Makedonije nije izgovorila pun naziv države

Ministarstvo vanjskih poslova Grčke kaže da je time Siljanovska Davkova ‘flagrantno prekršila’ ne samo sporazum s Grčkom, nego i Ustav Sjeverne Makedonije kojim je zvanično uveden taj naziv.

Gordana Siljanovska-Davkova (Georgi Licovski/EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Grčke je ocijenilo da je nova predsjednica Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska-Davkova “grubo prekršila Prespanski sporazum” iz 2018. godine o izmjeni naziva Sjeverne Makedonije, jer je pri polaganju zakletve izostavila riječ “Sjeverna”, prenosi Beta.

Silijanovska-Davkova prilikom polaganja zakletve nazvala je svoju zemlju samo “Makedonijom” uprkos tome što je u tekstu zakletve koju je najprije čitao predsjednik odlazećeg Sobranja Jovan Mitreski pozivajući novu predsjednicu zemlje da ga ponavlja za njim naveden naziv “Sjeverna Makedonija”.

Ministarstvo vanjskih poslova Grčke kaže da je time Siljanovska-Davkova “flagrantno prekršila” ne samo sporazum s Grčkom, nego i Ustav Sjeverne Makedonije kojim je zvanično uveden taj naziv.

U znak protesta ambasadorica Grčke u Sjevernoj Makedoniji Sofija Filipidu je napustila svečanost u Skoplju.

Poziv na poštivanje sporazuma

Grčko ministarstvo u saopštenju upozorava da “bilateralni odnosi, kao i evropski put Sjeverne Makedonije, zavise od pune primjene Prespanskog sporazuma i prije svega od upotrebe ustavnog naziva te države”.

U Atini se nižu oštre ocjene grčkih stranaka i medija o postupku Siljanovske-Davkove, uz kritiku vlade Grčke što nije reagovala strožije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je Sjevernoj Makedoniji poručila: “Poštujte Prespanski sporazum”.

Ona je na platformi X napisala: “Da bi Sjeverna Makedonija nastavila svoj uspješan put ka članstvu u EU, od najveće je važnosti da nastavi reformski kurs i da u potpunosti poštuje svoje obavezujuće sporazume, uključujući i Prespanski”.

Sličnu izjavu je potom dala i Vanjskopolitička služba EU-a (EEAS) i izrazila žaljenje zbog izjave nove predsjednice Sjeverne Makedonije.

Historijski sporazum s Grčkom

Skoplje je 2018. godine sklopilo “historijski” sporazum s Grčkom, u sklopu kojeg je pristalo da će u naziv države dodati geografsko obilježje “Sjever”, kako bi se okončala dugogodišnja svađa sa susjednom državom, koja joj je zbog toga blokirala članstvo u NATO-u i pristupne pregovore s Evropskom unijom.

Država je postala članica NATO-a 2020. Sporazumu s Grčkom protivila se desničarska nacionalistička stranka VMRO-DMPNE, čija je Siljanovska-Davkova kandidatkinja na ovim izborima.

Zbog povratka na vlast desno orijentirane opozicije u ovoj siromašnoj balkanskoj državi od 1,8 miliona stanovnika postoji rizik od ponovnog oživljavanja napetosti s Grčkom, ali i s Bugarskom koja postavlja vlastite uvjete za napredak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije u EU.

Izvor: Al Jazeera i agencije