Zašto ruski posmatrači isključuju umiješanost ISIL-a u napad u Moskvi?

Vasilij Žuravlov, istraživaču u oblasti sigurnosti, smatra da napad predstavlja korak prema velikom ratu, te kako je “priča o umiješanosti Islamske države besmislena i namijenjena neupućenim”.

U napadu na dvoranu Crocus poginulo je najmanje 130 ljudi, od kojih je većina umrla od gušenja (Russian Emergencies Ministry/Handout via Reuters)

Nastavlja se provođenje sigurnosnih istraga u vezi s napadom koji su izvele naoružane osobe na jedan od najvećih trgovačkih centara u Moskvi. U napadu je poginulo gotovo 140 ljudi, a na desetine ih je ranjeno, uključujući i osobe u kritičnom stanju. Ove brojke nisu konačne i vjerovatno će i dalje rasti.

Preliminarna istraga pokazuje da većina žrtava nije umrla od pucnjave, već od požara koji je doveo do trovanja velikog broja njih ugljen-monoksidom, jer su se uglavnom ugušili dimom.

Sigurnosne službe objavile su da su uhapsile jedan broj prvoosumnjičenih i da se provodi istraga. Među njima su i četvorica osumnjičenih koji su lišeni slobode u regiji Brjansk dok su pokušavali preći granicu s Ukrajinom, a Federalna služba sigurnosti je saopćila da su direktno umiješani u napad.

Iako još uvijek nije izdato zvanično rusko saopćenje o tome ko je odgovoran za napad, te uprkos tome što je agencija Reuters prva objavila vijest da je Islamska država preuzela odgovornost za napad, u izjavama ruskih zvaničnika i političkih analitičara i stručnjaka sugeriralo se da Ukrajina ima ulogu u tome. U pojedinim slučajevima su se obrušavali na informacije koje su plasirali zapadni mediji o tome da je ova organizacija odgovorna za operaciju. Smatrali su kako je to pokušaj da se Kijev oslobodi krivice za učešća u izvođenju operacije.

Prema Vasiliju Žuravlovu, istraživaču u oblasti sigurnosti, napad bi mogao biti uvod u neku vrstu provokacije protiv Rusije. ”Nemoguće je ne primijetiti kako zapadni mediji pokušavaju uvući u glave svojih građana jednostavnu ideju da je napad u dvorani Crocus City Hall bio djelo Daisha (Islamske države). To znači da se korijeni zla, nalogodavci i pravi počinitelji kriju negdje na Bliskom istoku. Na taj način se želi skrenuti pažnja s hipoteze o umiješanosti Ukrajine i zapadnih zemalja u ovu operaciju, odnosno onih kojima destabilizacija situacije u Rusiji zaista ide u prilog”, dodao je.

Korak prema ratu

Žuravlov smatra da napad predstavlja korak prema velikom ratu, te kako je “priča o umiješanosti Islamske države besmislena i namijenjena neupućenim”. Dodaje da to potvrđuju trenutak i mjesto koje su odabrani, kao i sve ostale karakteristike zločina. Smatra da bez aktivnog učešća zapadnih obavještajnih službi vlasti u Kijevu ne bi nikada nešto takvo učinile. Nastavlja da nije bitno ko je izveo operaciju, već ko je izdao naredbu i pružio logističku podršku.

Istraživač sigurnosnih pitanja napominje da je u ovoj operaciji, za razliku od svih prethodnih operacija, od Budennovska do Nord-Osta, ”nestala logika postavljanja zahtjeva. U napadu u dvorani Crocus nije bilo drugih ciljeva osim ubijanja što više ljudi”.

U tom kontekstu ističe da uhapšene osobe gotovo ne poznaju ruski jezik, “i nema sumnje da se radilo o dobro pripremljenom i isplaniranom činu. Dobro su poznavali mjesto, dakle postojalo je prethodno izviđanje. To je bilo očigledno s obzirom na način na koji su hodali prema dvoranama kompleksa, što dokazuje da su poznavali mjesto. Da je neko prvi put došao u ovaj kompleks, dolazak do koncertne dvorane bi mu donekle bio problem zbog mnogo hodnika i stepenica”.

Žuravlov dodaje da je paljenje zgrade imalo za cilj da olakša povlačenje militanata, a ujedno i da zakomplicira proces pružanja pomoći ranjenicima ili da oteža žrtvama napuštanje tog mjesta. Akcija hapšenja osumnjičenih militanata provedena je u gradu Brjansku, koji se nalazi oko 500 kilometara od Kijeva, i to dok su se kretali prema rusko-ukrajinskoj granici.

Psihološki rat

Andrei Zaitsev, istraživač u oblasti geopolitičkih studija, smatra da je operacija, između ostalog, bila usmjerena na ostavljanje psihološkog utjecaja na građane Rusije, unoseći osjećaj nesigurnosti i opasnosti na svakom koraku, posebno u glavnom gradu Moskvi, koji se nalazi pod strogim mjerama sigurnosti.

Za Al Jazeeru ističe da prebacivanje odgovornosti na Islamsku državu i druge “multinacionalne” strane dolazi u kontekstu ostvarivanja ciljeva Kijeva da vrši napade na civile “nakon što nije uspio izvesti kontranapad i zaustaviti napredovanje ruskih snaga”.

Zaitsev podsjeća na to da su zapadne ambasade u Moskvi izdale instrukcije svojim građanima da izbjegavaju javna mjesta, navodeći da ova upozorenja nisu bila zasnovana na realnoj situaciji u glavnom gradu i zemlji općenito, o čemu govori jasno i stanje prije i tokom predsjedničkih izbora. Smatra da su vlasti u pravu u svom zalaganju za ”prečišćavanje informacija” kako bi se spriječilo iskrivljivanje činjenica i kako bi se spriječilo da oni koji snose stvarnu odgovornost izbjegnu plaćanje cijene za ovo krvavo djelo koje se dogodilo u Moskvi.

Ako postoji nešto gore od terorizma, onda je to njegova legalizacija, dodao je. U tom kontekstu, skrenuo je pažnju na reakcije pojedinih zapadnih zemalja, kao i na ”likovanje” visokih ukrajinskih ličnosti povodom dešavanja u Crocusu. Podsjetio je na sličan slučaj, tragediju u pozorištu na Dubrovki za vrijeme mjuzikla Nord-Ost, kada mnogi pod svodom ukrajinskog parlamenta nisu mogli sakriti svoje oduševljenje i zluradost.

Izvor: Al Jazeera