Poljska će investirati više od dvije milijarde eura u jačanje svoje istočne granice

Ovaj sistem utvrda, koji ojačava 400 kilometara granice s Rusijom i Bjelorusijom, bit će element odvraćanja, strategija za odbacivanje rata s naših granica, rekao je premijer Poljske.

Krajem 2022. godine poljski vojnici počeli su postavljati žilet-žicu duž granice Poljske s Kalinjingradom (Janis Laizans/Reuters)

Poljska će uložiti više od dvije milijarde eura u sigurnost i utvrđivanje svoje granice s Rusijom i Bjelorusijom, koja također predstavlja i istočnu granicu Evropske unije, rekao je premijer Donald Tusk.

“Odlučili smo uložiti 10 milijardi zlota, odnosno oko 2,34 milijarde eura, u našu sigurnost, a posebno u osiguravanje naše istočne granice”, rekao je Tusk novinarima predstavljajući projekt pod nazivom “Istočni štit”, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Ovaj sistem utvrda, koji ojačava 400 kilometara granice s Rusijom i Bjelorusijom, bit će element odvraćanja, strategija za odbacivanje rata s naših granica”, dodao je, precizirajući da je posao već počeo.

Strah od Rusije

Poljska, čiji teritorij graniči s ruskom enklavom Kalinjingradom i Bjelorusijom, kao i Ukrajinom, strahuje da će biti sljedeća meta Moskve.

Od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine, Varšava je bezuvjetna podrška Kijevu i glavna tranzitna zemlja za zapadno oružje koje mu se isporučuje.

Suočena s ruskom prijetnjom, Varšava je poduzela brzu modernizaciju svoje vojske s budžetom za odbranu od oko 4 posto BDP-a, najvišim među zemljama NATO-a.

Varšava je također pokrenula niz kupovine vojne opreme, vrijedne milijarde dolara, uglavnom u Sjedinjenim Američkim Državama i Južnoj Koreji.

Izvor: Agencije