Ubijena sarajevska djeca na spisku Republike Srpske kao žrtve Armije BiH

Skandal je izbio na vidjelo nekoliko dana nakon što su u bh. entitetu Republika Srpska bošnjačke izbjeglice iz Foče predstavili kao srpske žrtve prognane tokom akcije Oluja u Hrvatskoj.

Tokom opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine, što je bila najduža opsada u modernoj historiji ratovanja, ubijeno je više od 11.000 ljudi, među njima i veliki broj djece (Reuters)

Najmanje troje djece koje je Vojska Republike Srpske ubila tokom opsade Sarajeva, u Republici Srpskoj su predstavili kao srpsku djecu koju je ubila Armija Bosne i Hercegovine. Skandal je to koji je na vidjelo izašao samo nekoliko dana nakon što su u tom bosanskohercegovačkom entitetu bošnjačke izbjeglice iz Žepe predstavili kao srpske žrtve prognane tokom akcije Oluja u Hrvatskoj.

Pozivajući se na podatke Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica (RCIRZ), entitetski javni servis RTRS emitovao je prilog o srpskoj djeci ubijenoj u Istočnom Sarajevu, pod kontrolom Vojske RS-a od 1992. do 1995. godine, prikazujući imena i djece koju je sa druge strane ratne linije – u Sarajevu – ubila Vojska Republike Srpske.

Web stranica Sniper Alley na Twitter nalogu piše o petero djece predstavljena kao žrtve Armije BiH, premda su ubijena u opkoljenom Sarajevu od strane Vojske Republike Srpske.

 

Miroslav Lukić, brat ubijenog 11-godišnjaka Marka Lukića, najavio je tužbu zbog zloupotrebe imena njegov brata.

„Ja se nikome za pola srca svog što mi je otkinula granata VRS-a, vojske koju, vjerujem, priznajete kao vašu, pravdati neću. Praviti se ludi, i gubiti vrijeme na dokazivanje već dokazanog, očitog i zdravorazumski jasnog – bilo bi glupo. Znate zašto, Viktore Nuždiću? Zato što ću to vrijeme iskoristiti da pripremim tužbu protiv vas kao odgovornog lica, protiv institucije na čijem ste čelu, te svih odgovornih za ovu gnusnu laž i propagandu. Vidimo se na sudu, Viktore Nuždiću”, napisao je na društvenoj mreži Twitter Miroslav Lukić, obraćajući se direktoru RCIRZ-a.

Sporni spisak sa imenima ubijene djece Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica prvi je put objavio u knjizi Žrtve odbrambeno-otadžbinskog rata, u Banjoj Luci 2019. godine.

Antiratni aktivista Branko Ćulibrk rekao je Al Jazeeri da Bosna i Hercegovina 30 godina nakon završetka rata nema utvrđene činjenice o stradalim u zemlji, što otvara prostor za manipulaciju žrtvama i nove etničke podjele. Sve to, rekao je, iskorištavaju populističke vlade.

„Dokle god ne postoji jasna politička volja da se ozbiljno uđe u proces utvrđivanja svega onoga što se dešavalo tokom rata u Bosni i Hercegovini, imat ćemo ovakve paušalne informacije, koje će doprinositi daljoj podjeli među narodima u zemlji“, rekao je Ćulibrk. „Mislim da površno pristupanje temi suočavanja sa prošlošću odgovara našim političarima“.

Sporni spisak sa imenima ubijene djece RCIRZ je prvi put objavi u knjizi ‘Žrtve odbrambeno-otadžbinskog rata’

Iz Centra u Banjoj Luci nisu odmah odgovorili na upit Al Jazeere o tome kako su se ubijena sarajevska djeca našla na spisku kao žrtve Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Premda je kompletno vojno i političko rukovodstvo Republike Srpske osuđeno pred Međunarodnim sudom u Hagu za najteže ratne zločine tokom rata u Bosni i Hercegovini, uključujući genocid u Srebrenici i terorisanje građana Sarajeva u najdužoj opsadi jednog grada u novijoj historiji ratovanja, čelnici tog entiteta odbacuju priznati odgovornost za zločine.

Izvor: Al Jazeera