Italija kreira jedinstvenu širokopojasnu mrežu za pristup Internetu

Telecom Italia i Državna investicijska banka skopili su sporazum o zajedničkom osnivanju nove nacionalne telekomunikacijske kompanije (EPA)

Sporazum Telecoma Italia (TIM) i Državne investicijske banke (CDP) o zajedničkom osnivanju nove nacionalne telekomunikacijske kompanije i uspostavljanju jedinstvene širokopojasne internetske mreže ekonomska je vijest sedmice na Apeninskom poluotoku.

Dogovor je postignut na inicijativu i uz pokroviteljstvo italijanske vlade, a za cilj ima kreiranje ultrabrze optičke mreže za prijenos podataka, koju će koristiti svi ostali telekom operateri.

Nova kompanija će iskoristiti TIM-ovu postojeću infrastrukturu sastavljenu najvećim dijelom od bakrenih kablova, te optičku mrežu Open Fibera, tvrtke pod državnom kontrolom.

Prije ujedinjenja, TIM će potpomognut privatnim kapitalom, uključujući i 1,8 milijardi eura američkog fonda KKR, modernizirati svoju sekundarnu mrežu (od uličnih kabineta do domova kupaca), odnosno bakrene kablove zamijenit će optičkim.

Potom će se, kako se predviđa do marta iduće godine, ujediniti sa Open Fiberom i iz tog će spajanja nastati AccessCo, kompanija koja će upravljati novom optičkom mrežom, jedinom u cijeloj Italiji.

Lockdown otkrio nedostatke

Ideja o kreiranju jedinstvene širokopojasne mreže minulih je mjeseci aktuelizirana i zbog pandemije korona virusa. Za vrijeme obaveznog  karantina, kada su milioni ljudi radili od kuće, brzina i kvalitet prijenosa podataka često su varirali i postalo je jasno da Italija nema dovoljno dobre kapacitete za pristup Internetu, pogotovo u manjim sredinama.

Iz tog razloga Vlada je izvršila pritisak na TIM i CDP da pronađu zajednički jezik o uspostavljanju jedinstvene mreže.

U posao su uključene kompanije u privatnom i državnom vlasništvu. Open Fiber, osnovan prije pet godina, sa po 50 posto dionica kontroliraju CDP  i Enel, multinacionalni energetski gigant čiji je najveći akcionar italijanska država.

Nekada javnom kompanijom TIM-om danas upravlja francuski privatni konglomerat Vivendi s oko 24 procenta dionica, dok italijanska država preko CDP-a ima blizu 10 posto udjela.

Kada spajanje bude završeno, TIM će zadržati 50,1 procent vlasništva nad Accessom, ali će „dijeljenim sistemom upravljanja sa CDP-om biti zajamčena neovisnost i nepristrasnost“, stoji u saopćenju TIM-a.

Ekonomski dnevnik Il Sole 24 Ore upozorava da je „ovim sporazumom nadzor nad kompanijom koja će upravljati ekskluzivnom italijanskom mrežom za prijenos podataka dodijeljen bivšem monopolisti“ (TIM je pod imenom SIP u drugoj polovini prošlog vijeka imao državni monopol nad telefonijom).

Brisel prati situaciju

Za zaključivanje posla neophodno je odobrenje Antitrusta koji regulira konkurenciju na tržištu. Drugi italijanski operateri (Vodafone, WindTre, Sky), izrazili su bojazan da bi TIM mogao preuzeti monopol i da bi mogao profitirati iz pozicije koja mu omogućava da ekskluzivno upravlja širokopojasnom mrežom, a istovremeno prodaje Internet usluge krajnjim kupcima.

Repubblica javlja da se ovaj posao s velikom pažnjom prati i u Briselu. Upliv države te mogući monopol neka su od pitanja koja zaokupljaju odgovorne u Evropskoj Uniji, javlja dopisnik rimskog dnevnika iz belgijske metropole.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

„U svim ostalim evropskim državama širokopojasnim mrežama upravlja više kompanija koje omogućuju jednake uvjete svim operaterima. Italija se odlučila za jednu mrežu i jednu kompaniju. U svijetu, takav je slučaj zabilježen još samo u Singapuru i Kataru, gdje su, međutim, mreže potpuno javne, bez udjela privatnog kapitala.

U italijanskom slučaju, bivši monopolista, odnosno TIM, trebao bi biti vertikalno integrisan u cijeli proces, i u upravljanje mrežom i u servisiranje krajnjih kupaca kao pružatelj usluga“, upozorava Repubblica.

­Povećan broj zaposlenih u julu

U ekonomskim rubrikama ovdašnjih medija nalazimo i vijest da je broj zaposlenih Italijana u julu povećan po prvi put od izbijanja pandemije. Prema podacima Državnog statističkog zavoda (Istat) taj broj je u sedmom mjesecu skočio za 85 hiljada, od čega čak 80 hiljada pripada ženama.

Dnevnik Il Fatto Quotidiano naglašava da cjelovita slika tržišta rada prije i nakon izbijanja pandemije ne nudi mnogo razloga za optimizam. Ukupan broj zaposlenih Italijana (22,8 miliona) u julu je za 500 hiljada manji nego u februaru, odnosno za 556 hiljada u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Ovaj list upozorava da će se situacija pogoršati kada istekne zabrana davanja otkaza uposlenicima s ugovorima na neodređeno vrijeme. Italijanska vlada je po izbijanju pandemije uvela zabranu otpuštanja radnika, koja će u većini slučajeva važiti do kraja godine. Razliku u broju zaposlenih od februara do danas u najvećem dijelu čine radnici s ugovorima na određeno vrijeme koji su u međuvremenu istekli.

Il Fatto ističe da su Covidom najviše pogođeni mladi: Od februara do jula posao je izgubilo 375 hiljada osoba od 15 do 34 godine starosti. U sedmom mjesecu broj nezaposlenih između 15 i 24 godine porastao je na 31,1 procenat. Samo devet hiljada od 85 hiljada novozaposlenih u julu su mlađi od 34 godine.

Ukupna stopa nezaposlenosti u Italiji iznosi 9,7 procenata.

Tokom pandemije naučili štedjeti

Pojedini vjerovatno uplašeni i za svoja radna mjesta, Italijani su tokom karantina naučili kako štedjeti na režijskim i drugim mjesečnim troškovima, pokazalo je jedno ispitivanje.

Repubblica u svom online izdanju piše da je u periodu od marta do juna prosječna ušteda po jednom domaćinstvu iznosila 480 eura. Istraživanje stranice specijalizirane za uštede facile.it pokazalo je da je blizu polovine od 21 milion italijanskih domaćinstava smanjilo troškove za struju, gas, telefon, vodu, auto-moto i kućno osiguranje…

Različiti su uzroci i načini ušteda: U pojedinim je slučajevima razliku činio pad cijena (osiguravajućih polica ili energije), ali su također mnogi jednostavno počeli voditi više računa o troškovima, birajući bolje ponude na tržištu.

Izvor: Al Jazeera