Opservatorij

Holokaust u Gazi i uloga SAD-a i Njemačke | Opservatorij

Zbog čega je američka pomoć gladnim Palestincima čisti performans? Kako izraelska vojska za masakr nad Palestincima krivi – Palestince?

Zbog čega je američka pomoć gladnim Palestincima čisti performans? Kako izraelska vojska za masakr nad Palestincima krivi – Palestince?

Posljednje dvije sedmice obilježila su tri događaja u Gazi. Prvi je bio “holivudski performans” američkog dostavljanja humanitarne pomoći iz zraka za Gazu, dok su istovremeno Izrael opskrbili oružjem i bombama. Drugi je prekrajanje granica Gaze i dijeljenje Pojasa na dva dijela, a treći masakr više od 100 gladnih Palestinaca koji su došli preuzeti dostavljeno brašno. Izraelski odgovor za ovaj masakr bio je tipičan za njihovu strategiju dezinformisanja: poricanje, zatim prebacivanje krivice na Palestince, a onda prihvatanje djelomične odgovornosti.

I dok stručnjaci upozoravaju na novi holokaust, njemački portal Bild.de izvještava o Gazi na moralno i profesionalno upitan način. Belma Polić, profesorica na Univerzitetu u Zenici, analizira naslove i tekstove ovog najčitanijeg njemačkog portala.

Na kraju podsjećamo na genocid u Namibiji, koji je Njemačka počinila početkom 20. vijeka i nikad ga nije adekvatno memorizovala, te zašto je važno da historiju ne piše kolonizator već oni kolonizovani.

Izvor: Al Jazeera