Opservatorij

Zabrana TikToka u SAD-u | Opservatorij

Zbog čega Sjedinjene Američke Države prijete Kini da će preuzeti TikTok ili ga ugasiti? Je li riječ o zaštiti podataka ili sve većoj podršci Palestini na toj platformi?

Američki zakonodavci tvrde da je TikTok nacionalni sigurnosni rizik te potencijalno oruđe za kinesku špijunažu i miješanje u američke izbore. Međutim, ova priča ima dodatni ugao. Platformu TikTok preferiraju američki tinejdžeri, njih 170 miliona, i većina ih je počela pričati o genocidu u Gazi, a to je dodatno uznemirilo i procioniste unutar američke vlade.

Gošća Opservatorija Mirna Silajdžić, organizatorica “Artists 4 Ceasefire”, pokreta u Češkoj za prekid vatre u Gazi, govori o medijskim cenzurama u toj zemlji. Javne ličnosti i umjetnici Češke uspjeli su u nekoliko mjeseci razbiti snažan proizraelski narativ i cenzure u tradicionalnim medijima. Podigli su svijest češke javnosti o stradanjima u Gazi koristeći društvene mreže i iskorištavajući gala prijeme i događaje da upute pozive ne prekid rata. No, taj aktivizam nije prošao bez posljedica.

Na kraju pogledajte kako izgleda uništavanje i brisanje nacije – njene kulture, historije i identiteta, na primjeru Palestine i Ukrajine.

Emisiju uredila i vodila Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera