Opservatorij

Izrealizam – jevrejska omladina (raz)otkriva neocionistički Izrael | Opservatorij

Narativ da su Jevreji odabrani Božiji narod, a Palestinci djeca mraka, koju treba istrijebiti, među mladim Jevrejima više ne važi.

Haško suđenje Izraelu za genocid tek je počelo. No, radikalni Izrael je već odavno izgubio podršku svjetske javnosti, što dokazuju mnogi masovni protesti za prekid vatre i spas Gaze. Netanyahu se zato okreće konzervativnim kršćanima koji su, također, cionisti i imaju jak utjecaj na Republikansku stranku, potrebnu Netanyahuu za finansiranje rata u Gazi.

Protiv rata i višedecenijskog ugnjetavanja Palestinaca sve više je i američkih mladih Jevreja. Izraelski narativ da su Jevreji odabrani Božiji narod, a Palestinci djeca mraka, koju treba istrijebiti, među jevrejskom omladinom više ne važi. Ovi mladi ljudi provjerili su izraelsku stvarnost ili uradili “Isreality check” i shvatili da realnost nije onakva kakva im se predstavljala i kakvoj su učeni od malena, od roditelja i profesora do političkih i vjerskih autoriteta. Shvatili su užasavajuću razliku između judaizma i (neo)cionizma. Režiseri Erin Axelman i Sam Eilertsen snimili su dokumentarac pod nazivom “Izraelizam”, koji govori o indoktrinaciji i historijskom revizionizmu te jednoj među najvećim socijalnim i civilizacijskim nepravdama našeg vremena – Palestini.

Emisiju uređuje i vodi Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera