Opservatorij

Twitter dosjei – krila propagande | Opservatorij

Kako su Pentagon i sigurnosne agencije vršili pritisak na Twitter te kreirali i regulirali sadržaj ove platforme.

Kako su Pentagon i sigurnosne agencije vršili pritisak na Twitter, te kreirali i regulisali sadržaj ove platforme? Koliko sintetički mediji doprinose informacijskom ratovanju? I kakvo je stanje novinarskih sloboda i sigurnosti u svijetu?

Twitter dosjei potresli su američku, ali i svjetsku javnost krajem prošle godine. Sve je krenulo sa žalbama desničara u SAD-u i američkog milijardera Elona Muska da je ta platforma pristrana, da favorizuje liberalne stavove na štetu konzervativnih. Nakon što je Musk kupio kompaniju, odabranoj grupi novinara dao je ograničen pristup internim dokumentima firme i stvarima kojima su se prethodni vlasnici bavili, kako bi dokazao da je u pravu. Međutim, u pričama koje su nakon toga isplivale otkriveno je da na Twitter godinama vrše pritisak razne vlade, sigurnosne službe i Pentagon. Suzbijali su, ublažavali, a u nekim slučajevima i pojačavali sadržaj koji vidimo. Šta će predočiti reporterima, Musk i Twitter birali su selektivno, pa je pitanje: Šta nismo vidjeli u Twitter dosjeima?

O propagandi i dezinformacijama kao prijetnjama demokratiji razgovaralo se i u Davosu, gdje je bio i gost Opservatorija Mark Boris Andrijanič, član Upravnog odbora Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT). Saradnik je Svjetskog ekonomskog foruma, a svojevremeno je bio i prvi ministar za digitalnu transformaciju Republike Slovenije. Andrijanič upozorava na sintetičke medije poput “deepfake” videosnimaka koji sve više otežavaju razlikovanje istinitog od lažnog. Ističe ulogu umjetne inteligencije u informacijskom ratovanju, ali i potencijal i korist od novih tehnologija poput ChatGPT-a.

Na radaru:

Human Rights Watch i UNESCO u izvještajima su obuhvatili medijska prava i slobode u tri zemlje naše regije. Pregled donosi Hanan Nanić.

U Srbiji novinarska udruženja upozoravaju i na sve veću tabloidizaciju medija, izvještava iz Beograda Anne Marie Ćurčić. Na udaru takvog načina neprofesionalnog izvještavanja sve češće su obični građani, posebno u rubrikama hronike. U njima se gotovo po pravilu krši ne samo Kodeks novinara nego i Ustavom i zakonima zagarantovana prava građana na dostojanstvo i privatnost.

Emisiju priprema i vodi Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera