Opservatorij

Trump, teorije zavjere i izbori u SAD-u | Opservatorij

Trumpovo sve otvorenije flertovanje s QAnonom zabrinjava veliki dio Amerikanaca. Ovaj pokret tvrdi da su demokrate obožavatelji đavola te pedofili koji vladaju svijetom i jedu djecu.

Ako Trump pobijedi na izborima, s njim na lokalne i državničke pozicije dolaze i sljedbenici QAnona. Pokret QAnon čine teoretičari zavjere, bijeli supremacisti i antisemiti.

Sjedinjene Američke Države spremaju se za kongresne izbore 8. novembra. Trumpovo sve otvorenije flertovanje s američkim pokretom QAnon zabrinjava veliki dio Amerikanaca. Ovaj pokret tvrdi da su demokrate, uključujući Hillary Clinton i holivudsku elitu, obožavatelji đavola te pedofili koji vladaju svijetom i jedu djecu, kao i da Bijela kuća vodi tajni rat protiv takozvane duboke države.

QAnon ne dotiče samo američku javnost, nego i našu regionalnu. Studiju o teorijama zavjere i zbog čega smo im skloni, uradila je ekipa Raskrinkavanja. O tome šta su saznali tokom istraživanja i koliko domaća javnost vjeruje u teorije zavjere, govori nam Marija Ćosić.

A dizajner kompjuterskih igara Reed Berkowitz u QAnonu vidi svijet sličan onome koji kreira kroz ARG ili igre alternativne stvarnosti. Njegova kompjuterska analiza objašnjava način na koji naši umovi funkcionišu i zašto je tako lako upasti u zečiju rupu.

Pripremila i vodila Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera