Mediji umanjuju važnost velike pravne priče o zločinima u Gazi

Zapadni mediji koji ignoriraju pravnu kampanju bez presedana protiv Izraela i njegovih saveznika, riskiraju da ispadnu saučesnici.

Početkom aprila, Nikaragva je izvela Njemačku pred ICJ, optužujući je za omogućavanje počinjenja genocida u Gazi [Mouneb Taim/Anadolu Agency]

Na brzo rastućem globalnom bojnom polju, oni koji omogućavaju i oni koji se protive izraelskom genocidnom napadu na Gazu, sučeljavaju se u neobičnom obruženju – sudnicama. U proteklih šest mjeseci advokati, aktivisti, organizacije i države koje vjeruju da međunarodno pravo i konvencije koje zabranjuju genocid zapravo nešto znače i da se moraju provoditi, podnijeli su nacionalnim i međunarodnim sudovima neviđen broj tužbi i zahtjeva.

Ovi novi događaji u stoljetnoj borbi između palestinskog arabizma i cionizma značajni su jer obećavaju više jednake uslove, u kojima su tradicionalne vojno-političke snage i slabosti neutralizirane, ili čak preokrenute.

Ova izvanredna zakonska mobilizacija već zabrinjava izraelsku vladu koja traži pomoć zapadnih saveznika kako bi se odbranila od optužbi. U međuvremenu je izraelska vojska uspostavila odjel za međunarodno pravo kako bi se nosila sa poplavom novih pravnih izazova zbog izraelskih postupaka u Pojasu Gaze.

Pa ipak, zapadni mainstream mediji uglavnom se drže dalje od dubljeg pokrivanja ove važne priče.

Možda je to zato što su SAD i mnoge druge zapadne vlade označeni kao glavni sukrivci zločina genocida u ovim slučajevima. Ili je to možda zato što je saveznik Zapada optužen za tako gnusne zločine.

Mnogobrojni pravni slučajevi

Bez obzira na razlog, nedostatak pažljivog izvještavanja govori mnogo o tome gdje su emocije zapadnih medija. To je u skladu sa dugotrajnom konvergencijom između izraelskog stava, politike američke vlade i izvještavanja glavnih medija – ili nedostatka toga.

Jedna od ključnih pravnih borbi za zaustavljanje izraelskog genocida je slučaj Južnoafričke Republike protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ). Tokom prvog januarskog saslušanja u Hagu, većina zapadnih glasila nije u potpunosti pokrila južnoafričke argumente za slučaj, vjerovatno zato što su otkrili mnoge neugodne istine o izraelskom napadu na Gazu i 75 godina izraelskog etničkog čišćenja Palestinaca.

Dana 26. januara, ICJ je utvrdio da je “vjerovatno” da je Izrael počinio djela u Gazi koja krše Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Izrael i njegovi zapadni saveznici su to ignorirali, dok je veliki dio zapadnih medija to ili umanjio, ili naglasio pozitivan spin za Izrael – da ICJ nije naredio zaustavljanje izraelskih napada.

Međutim, za ostatak svijeta presuda je bila važna pobjeda. Dala je novi zamah u borbi za zaustavljanje vlada i korporacija u pomaganju izraelskog napada na Gazu. Njegovi su nalazi ohrabrili mnoge širom svijeta koji su pokrenuli vlastite pravne izazove izraelskom divljačkom ratu protiv Gaze.

U februaru je Nikaragva pozvala vlade Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Nizozemske i Kanade da odmah zaustave isporuku oružja, municije, tehnologije i/ili komponenti Izraelu. Dala im je pismenu obavijest da će preduzeti sve odgovarajuće pravne mjere, uključujući žalbu pred ICJ-om, “kako bi zagarantirala poštivanje ovih temeljnih međunarodnih tekstova i uobičajenog međunarodnog prava”.

Početkom aprila, Nikaragva je izvela Njemačku pred ICJ, optužujući je za “omogućavanje počinjenja genocida” u Gazi. Službeno je zatražila od suda da naredi njemačkoj vladi da prestane isporučivati oružje Izraelu.

Razne strane također su se obratile Međunarodnom krivičnom sudu (ICC), koji ima mandat suditi pojedincima i subjektima optuženim za zločine.

Događaje uglavnom pokrivale lokalne novinske kuće

Početkom marta, australski advokati ICC-u su se požalili na australskog premijera Anthonyja Albanesea, zbog mogućeg saučesništva u genocidu. U dokumentaciji se ukazuje na postupke australske vlade, kao što su zamrzavanje šest miliona dolara finansijske pomoći Agenciji Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice, izvoz oružja u Izrael i pružanje vojne pomoći i drugih radnji.

Nekoliko sedmica kasnije, Zakon za Palestinu je uz podršku Nezavisne komisije za ljudska prava poslao zahtjev ICC-u, tražeći od njega da istraži optužbe za izraelske ratne zločine i genocid.

U većini slučajeva samo su lokalne novinske kuće pokrivale ove nove događaje, što predstavlja dramatičnu novu fazu u onome što se pretvorilo u globalnu bitku između proizraelskih država i antikolonijalnih i antiaparthejdskih aktivista na globalnom jugu.

Paralelno s tim, pravni izazovi pred nacionalnim sudovima širom zapadnog svijeta naglašavaju sve jače veze između zagovornika ljudskih prava na Zapadu i Palestinaca.

U novembru je ugledni Centar za ustavna prava (CCR) podnio tužbu kalifornijskom sudu u ime palestinskih porodica u Gazi i SAD-u, optužujući predsjednika Joea Bidena, državnog sekretara Antonyja Blinkena i ministra odbrane Lloyda Austina za propust nesprečavanja i učešća u izraelskom genocidu nad Palestincima u Gazi. Tražili su sudsku odluku kojom bi se američkoj vladi naredilo da prekine vojnu i diplomatsku podršku Izraelu dok se genocid nastavlja.

Sud je utvrdio da izraelske radnje “vjerovatno predstavljaju genocid” i zamolio Bidena da ispita nepokolebljivu podršku SAD-a tome, ali je odlučio da nije u mogućnosti presuditi o tome jer je vanjska politika svtvar izvršne vlasti.

U martu je CCR podnio žalbu koju je podržalo više od 100 advokata, stručnjaka i organizacija za ljudska prava, tvrdeći da je u američkom i međunarodnom pravu zaustavljanje genocida zakonski obavezno, a ne pitanje izbora. Apelacioni sud trebao bi održati prvo ročište u junu.

CCR-ova viša advokatica Diala Shamas, koja radi na slučajevima protiv genocida i koja je bila u Hagu na zasjedanjima ICJ-a, rekla mi je u prošlosedmičnom intervjuu da različite strane istražuju korištenje raznih pravnih načina kako bi što brže zaustavile genocid, koliko je to moguće.

“Zakon obećava zaustavljanje ovakvog kriminalnog djelovanja. Ono što je značajno u vezi s pitanjem genocida je da se od država traži da djeluju u skladu sa temeljnim međunarodnim normama”, rekla je.

Otvaranje novih zakonskih načina djelovanja

Vjera u ovo obećanje i zakonski zahtjev za djelovanjem nagnali su druge aktere da podnose pravne zahtjeve s ciljem zaustavljanja zapadne podrške izraelskom genocidu.

U decembru su palestinska organizacija za ljudska prava Al-Haq i Global Legal Action Network sa sjedištem u Velikoj Britaniji zatražili od Visokog suda Ujedinjenog Kraljevstva da zabrani izdavanje dozvola za izvoz oružja Izraelu jer čini zločine u Gazi. Sud je odbacio slučaj, ali Al-Haq je obećao da će tražiti još jedno sudsko saslušanje o tom pitanju.

U februaru, u sličnom slučaju koji su pokrenuli Oxfam Novib, Pax Nederland i The Rights Forum, nizozemski sud naredio je vladi da zaustavi isporuku rezervnih dijelova za borbeni avion F-35 Izraelu, za razlog navodeći jasan rizik od kršenja međunarodnog prava.

Početkom aprila, advokati sa sjedištem u Berlinu podnijeli su hitan zahtjev u ime palestinskih porodica u Gazi kako bi spriječili njemačku vladu da odobri ugovore o prodaji oružja Izraelu, za koje vjeruju da ih koristi u suprotnosti sa zakonima protiv genocida i ratnih zločina, uključujući i uslove njemačkog Zakona o kontroli naoružanja.

U međuvremenu, Palestina govori i Jevrejski glas za pravedan mir na Bliskom istoku podnijeli su tužbu protiv bivšeg njemačkog parlamentarca Volkera Becka, čelnika Njemačko-izraelskog društva, zbog sumnje na poticanje mržnje i poricanje ratnih zločina u izraelskom ratu protiv Gaze.

Ono što ovaj trenutak otkriva, rekla mi je Shamas, jeste to da nacionalni i međunarodni pravni sistemi funkcioniraju paralelno, a ne sistemom hijerarhije. Optužba za genocid toliko je značajna da otvara nove zakonske i druge načine djelovanja za njegovo zaustavljanje, poput javnih demonstracija, peticija, lobiranja u Washingtonu i aktivizma.

“Sjecište politike, prava i aktivizma je u potpunosti vidljivo”, rekla je.

Nema zastare za zločin genocida

Također je važno napomenuti da za zločin genocida nema zastare. Kako se u Gazi ili stranim prijestolnicama otkrivaju i potvrđuju činjenice koje podržavaju optužbe za genocid protiv Izraela, pravni slučajevi mogu se pokrenuti širom svijeta bilo kad.

“Možda tek vidimo početak parnica protiv vlada, pojedinaca ili korporacija. Proizvođači oružja, energetske kompanije i drugi mogli bi biti optuženi, a mnogi pojedinci povezani s optužbama za genocid trebali bi biti zabrinuti”, kaže Shamas.

Pravni slučajevi jedno su od najmoćnijih sredstava privlačenja pažnje svijeta na činjenice, razotkrivanje kriminalnog ponašanja i traženja naknade za velike nepravde. Ova bi arena trebala biti prirodni saveznik medijima, koji bi trebali širiti činjenice i vjerodostojne analize.

Dok pravni izazovi o izraelskom genocidu rastu širom svijeta, a zapadne vlade, dužnosnici i kompanije optužuju se kao sukrivci, ne čudi da ih zapadni mainstream mediji nastavljaju ignorirati ili umanjivati. Ali doći će vrijeme kada će zapadno saučesništvo u izraelskom genocidu nad Palestincima postati nemoguće prikriti. Medijskim organizacijama sada bi bilo dobro da barem pošteno izvijeste o porastu globalnih parnica protiv izraelskog genocida. U suprotnom, riskiraju da budu povučeni u plimu mnogih političkih i korporativnih saučesnika koji se sada imenuju na sudovima širom svijeta.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera