Stotinu univerzitetskih predavača u Njemačkoj podržava proteste za Palestinu

Zamah nezapamćenog studentskog pokreta podrške Palestini u SAD-u proširio se i na univerzitete u drugim zemljama, poput Francuske, Britanije, Njemačke i Australije.

Policija je uhapsila propalestinskog aktivistu u kampusu Slobodnog unverziteta u Berlinu 7. maja [Tobias Schwarz/AFP]

Njemačka ministrica obrazovanja Bettina Stark-Watzinger izjavila je da je šokirana pismom koje je blizu 100 univerzitetskih predavača poslalo univerzitetima u Berlinu u znak podrške propalestinskim demonstrantima.

U izjavama koje je dala za njemački list Bild, ministrica je rekla: “Ova izjava predavača na berlinskim univerzitetima je šokantna. Umjesto da zauzmu jasan stav suprotstavljanja mržnji prema Izraelu i Jevrejima, okupatori univerziteta se pretvaraju u žrtve, a nasilje se banalizira.”

Njemačka ministrica obrazovanja smatra da podrška univerzitetskih predavača ovim demonstracijama predstavlja novi, kvalitativni korak koji ih odvraća od privrženosti načelima njemačkog ustava, rekla je.

Policija je prošlog utorka intervenirala na poziv Slobodnog univerziteta u Berlinu (FU Berlin) da ukloni šatore iz univerzitetskog dvorišta, koje su postavili demonstranti. Jučer je objavljeno da je privedeno 79 osoba, da su izdati prekršajni nalozi i pokrenute kriminalističke istrage.

Prema turskoj novinskoj agenciji Anadolija, blizu 150 studenata učestvovalo je u demonstracijama u dvorištu univerziteta, uzvikujući slogane podrške Palestincima i osuđujući Izrael i podršku koju mu Njemačka iskazuje.

Studenti su, također, pozvali Njemačku vladu da zaustavi vojnu pomoć Izraelu i prestane vršiti pritisak na palestinske pristalice u zemlji.

S druge strane, stotinjak predavača s nekoliko univerziteta u glavnom gradu Njemačke Berlinu objavilo je saopćenje u kojem su naveli: ”Bez obzira na to slažemo li se s konkretnim zahtjevima tabora koji protestuje, stojimo ispred naših studenata i branimo njihovo pravo na miran protest, što uključuje i zauzimanje univerzitetskih dvorišta. Zahtijevamo od uprava berlinskih univerziteta da se suzdrže od traženja pomoći policije protiv svojih studenata i od daljeg krivičnog progona”.

Mržnja protiv Izraela

Međutim, gradonačelnik glavnog grada Kai Wegener se ne slaže s time, a za njemački list Bild je izjavio da nema nimalo razumijevanja za autore ovog pamfleta, dodajući da su berlinski univerziteti mjesto učenja, kritičkog diskursa i otvorene razmjene, i tako će i ostati, rekao je.

Političar Demokršćanske stranke (CDU) istaknuo je da “antisemitizam i mržnja prema Izraelu nisu izrazi mišljenja, već krivična djela”.

Predsjednik Centralnog vijeća Jevreja u Njemačkoj Josef Schuster optužio je aktiviste da ih ne zanima patnja ljudi u Gazi, već ih vodi mržnja prema Izraelu i Jevrejima, naveo je u svojim izjavama koje je prenio list Bild.

S druge strane, ambasador Palestinske uprave u Njemačkoj Laith Arafeh odbacio je kritike na račun propalestinskih protesta. Za njemačku novinsku agenciju dpa izjavio je da opseg slobode izražavanja i akademske slobode u odnosu na Izrael i rat u Gazi nastavljaju opadati, te dodao: ”Osuđujemo sve oblike netrpeljivosti, uključujući antisemitizam. Također, osuđujemo sistematsku upotrebu lažnih optužbi za antisemitizam protiv svih glasova koji pozivaju na prekid rata”.

Ambasador je istaknuo da svi moraju štititi pravo na slobodu izražavanja mišljenja bilo gdje i bilo kada.

Demonstracije na univerzitetima

Od 18. aprila na mnogim je američkim univerzitetima izbio masovni studentski pokret koji osuđuje izraelski rat protiv Gaze i osuđuje investicije tih univerziteta u kompanije koje podržavaju Izrael. Kasnije je taj pokret eskalirao i proširio se na desetke drugih istaknutih univerziteta zbog čega je došlo do intervencija policijskih snaga i hapšenja desetaka studenata.

Nakon toga, zamah ovog nezapamćenog studentskog pokreta podrške Palestini u Sjedinjenim Američkim Državama proširio se i na univerzitete u drugim zemljama, poput Francuske, Britanije, Njemačke i Australije. U tim zemljama su izbile demonstracije podrške protestima na američkim univerzitetima, a demonstranti su pozivali na zaustavljanje rata u Gazi i bojkot kompanija koje isporučuju oružje Izraelu.

Od 7. oktobra 2023. godine Izrael vodi razorni rat protiv Gaze koji je za sobom ostavio desetke hiljada poginulih i ranjenih, uglavnom žena i djece te ogromno razaranje i glad koja je odnijela živote djece i starijih osoba.

Izvor: Agencije