Međunarodni sud odbio narediti Njemačkoj da prekine izvoza oružja Izraelu

Nikaragva je zatražila od najvišeg suda Ujedinjenih naroda da uvede hitne mjere kako bi spriječio Njemačku u isporuci oružja i druge pomoći Izraelu.

Sudije Međunarodnog suda pravde (ICJ) u utorak su odlučili da neće izdati hitni nalog Njemačkoj kojim bi se prekinuo izvoz oružja u Izrael, ali su istaknuli da su i dalje duboko zabrinuti zbog stanja u Gazi.

Nikaragva je od suda zatražila da naredi Njemačkoj prekid izvoza oružja u Izrael i nastavak finansiranja UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA), argumentirajući svoj zahtjev postojanjem ozbiljnog rizika od genocida u Gazi.

Sud je odbio izdati bilo kakvu naredbu uz obrazloženje da trenutne okolnosti koje je predstavila Nikaragva nisu takve da sud treba izdati hitne mjere.

“Sud je i dalje duboko zabrinut zbog katastrofalnih životnih uvjeta Palestinaca u Pojasu Gaze, posebno s obzirom na dugotrajan i rasprostranjen manjak hrane i drugih osnovnih potrepština”, rekao je predsjedavajući sudija Nawaf Salam.

Njemačka je jedan od najvećih izraelskih saveznika od Hamasovog napada 7. oktobra prošle godine i jedan od najvećih izraelskih snabdijevača oružjem. Po podacima ministarstva privrede, u 2023. isporučila mu je oružje i vojnu opremu vrijednu 326,5 miliona eura.

U svojoj prijavi Nikaragva je ranije navela da je naoružavanjem Izraela Njemačka propustila ispuniti svoje obaveze iz Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida i time doprinijela njenom kršenju, kao i kršenju Ženevske konvencije i drugih normi općeg međunarodnog prava u vezi s okupiranim palestinskim teritorijem.

“Nema sumnje da je Njemačka bila itekako svjesna, i da je dobro svjesna, u najmanju ruku ozbiljnog rizika od počinjenja genocida” u Pojasu, rekao je nikaragvanski ambasador Carlos Jose Arguello Gomez, dodajući da “ovo mora prestati”.

Stav Njemačke

Njemačka tvrdi da su ovi navodi pravno i činjenično neutemeljeni te navodi da Izraelu isporučuje uglavnom odbrambenu, a ne ofanzivnu vojnu opremu i oružje.

Ranije ovog mjeseca, pred ICC-jem je negirala da je pomagala u provođenju zločina koji mnogi nazivaju “genocidom” u Gazi pružanjem vojne pomoći Izraelu.

Tania von Uslar-Gleichen, pravna savjetnica Njemačkog ministarstva vanjskih poslova, bila je jedna od predstavnica koja je predočila slučaj Berlina na Svjetskom sudu. Rekla je da se slučaj Nikaragve temelji na slabim dokazima.

“Njemačka isporučuje oružje samo na temelju detaljne provjere koja daleko premašuje zahtjeve međunarodnog prava”, poručila je ranije Von Uslar-Gleichen, naglašavajući kako su te zalihe “podložne kontinuiranoj procjeni situacije na terenu”.

“Njemačka daje sve od sebe kako bi ispunila svoju odgovornost i prema izraelskom i prema palestinskom narodu”, naglasila je, dodajući da je sigurnost Izraela prioritet za Njemačku zbog onog što su nacisti radili tokom Drugog svjetskog rata.

“Njemačka je naučila iz svoje prošlosti, prošlosti koja uključuje odgovornost za jedan od najužasnijih zločina u ljudskoj historiji – Shoah (Holokaust) “, kazala je, koristeći se hebrejskom riječju.

Privremene mjere

Tokom sudskog saslušanja ranije ovog mjeseca Nikaragva je zatražila pet privremenih mjera koje uključuju sljedeće:

  • Njemačka će odmah obustaviti svoju pomoć Izraelu.
  • Ta zemlja mora odmah osigurati da se oružje koje je već isporučeno Izraelu “ne koristi za počinjenje genocida, ne doprinosi djelima genocida te da se ne koristi na takav način da krši međunarodno humanitarno pravo”.
  • Njemačka mora odmah učiniti sve što je moguće kako bi se pridržavala humanitarnog prava.
  • Također mora poništiti i svoju odluku o obustavi finansiranja UNRWA-e.
  • Njemačka mora “sarađivati ​​kako bi okončala ozbiljna kršenja implicitnih normi međunarodnog prava obustavom svoje podrške, uključujući isporuku vojne opreme Izraelu”.

Prošle je sedmice Njemačka vlada objavila planove za nastavak saradnje s UNRWA-om nakon izvještaja o sposobnosti agencije da osigura neutralnost.

Nije jedini slučaj

U januaru je Južnoafrička Republika tužila Izrael pred ovim sudom, optužujući ga da je počinio “genocid” u Gazi.

Južnoafrički predstavnici tvrdili su da veliki broj smrtnih slučajeva, razaranje domova i blokada hrane i vode znači da Izrael krši Konvenciju o genocidu.

Iako se presuda u ovom slučaju ne očekuje uskoro i mogla bi potrajati godinama, sud je izdao preliminarne mjere zabrane, pozivajući Izrael da ne čini djela koja bi mogla odstupati od konvencije.

Međutim, Izrael je odbacio sve optužbe i ponovio da ima pravo da se brani od Hamasa.

Izvor: Al Jazeera