HRM: Njemačka ne uspijeva obuzdati rasizam prema muslimanima

Nedostatak praktične definicije rasizma prema muslimanima, zvaničnih informacija o incidentima i ulaganja u institucionalnu podršku žrtvama neke su od prepreka koje onemogućavaju efikasan odgovor.

Muslimani na bajram-namazu u dvorani Sporthalle u Hamburgu (EPA/LUKAS SCHULZE)

Monitor za ljudska prava (HRW) je saopćio da Njemačka vlada nehatna u zaštiti muslimana, i onih na koje se gleda kao na muslimane, od rasizma usljed sve većeg broja incidenata mržnje i diskriminacije prema njima.

Istaknuo je da su nedostatak praktične definicije rasizma prema muslimanima, zvaničnih informacija o incidentima i ulaganja u institucionalnu podršku žrtvama neke od prepreka koje onemogućavaju efikasan odgovor.

„Neuspjesi Njemačke vlade da zaštiti muslimane od mržnje i diskriminacije su zbog nerazumijevanja da muslimani pate od rasizma, a ne samo od neprijateljstva zasnovanog na religiji“, rekla je Almaz Teffera, istraživačica rasizma u Evropi pri HRW-u.

Ona je dodala: „Bez jasnog razumijevanja mržnje i diskriminacije prema muslimanima u Njemačkoj i bez jakih informacija o incidentima i komunikaciji u zajednici, odgovor njemačkih vlasti će biti neefikasan.“

Prema podacima HRW-a, preliminarna statistika zločina iz mržnje koju je objavila Vlada u septembru 2023. za tu godinu broji 686 „antiislamskih“ zločina, što je više od 610 njih u cijeloj 2022. godini.

Porast incidenata

Njemačke vlasti nisu dale podatke za period od oktobra do decembra prošle godine, ali su njemačke grupe civilnog društva upozorile na porast incidenata protiv muslimana od oktobra, nakon napada Hamasa na Izrael i početka izraelske agresije na Gazu.

Njemačka federalna komesarka za borbu protiv rasizma Reem Alabali-Radovan je 30. novembra dodala svoj glas prvom iskazu zabrinutosti na nivou EU-a zbog porasta ovakvih incidenata. HRW je rekao da je to pozitivan korak, koji naglašava da je potreban rad na poboljšanju zaštite muslimana u Njemačkoj i u drugim zemljama Evrope.

Rima Hanano, koja se nalazi na čelu njemačke mreže nevladinih organizacija CLAIM, odnosno, „alijanse protiv islamofobije i antimuslimanske mržnje“, rekla je za HRW da je 2023. godine došlo do novog zastrašujućeg porasta antimuslimanskih incidenata.

U novembru prošle godine alijansa je dokumentovala u prosjeku tri antimuslimanska incidenta dnevno. U jednom slučaju, muškarac na kojeg se gleda kao na muslimana nazvan je „teroristom“ kada je izašao iz javnog autobusa, napadnut je i odveden u bolnicu zbog zadobijenih povreda.

Dok grupe civilnog društva poput „alijanse protiv islamofobije i antimuslimanske mržnje“ prikupljaju informacije o takvim incidentima, Njemačka vlada još uvijek nije razvila infrastrukturu za praćenje i prikupljanje informacija u cijeloj zemlji, zasnovanu na jasnim pokazateljima koji bi vlastima pružili znanje i alate potrebne za rješavanje ovog problema, navodi HRW.

Izvor: Agencije