Gnjev u Americi, Belgiji i Britaniji: Širi se pokret podrške Gazi na zapadnim univerzitetima

Prestižni Univerzitet Columbia u New Yorku u ponedjeljak je objavio da je odlučio otkazati glavnu ceremoniju dodjele diploma sljedeće sedmice.

Na mnogim američkim univerzitetima nastavljaju se protesti zbog izraelskog rata u Pojasu Gaze (Al Jazeera)

Američki studenti nastavljaju protestna okupljanja u znak podrške Pojasu Gaze suočenom s izraelskom agresijom, dok se pokret širi u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Belgiji.

Prestižni Univerzitet Columbia u New Yorku u ponedjeljak je objavio da je odlučio otkazati glavnu ceremoniju dodjele diploma sljedeće sedmice.

Univerzitet je saopćio da će “otkazati ceremoniju na nivou univerziteta zakazanu za 15. maj” i da će umjesto toga organizirati niz manjih sadržaja.

U saopćenju je naveo da je odlučio ograničiti aktivnosti diplomiranja na odavanje počasti studentima pojedinačno.

Predsjednik Zastupničkog doma Američkog kongresa Mike Johnson rekao je: “Upravni odbor Univerziteta Columbia pod hitno treba smijeniti rektora univerziteta kako bi se ponovno uspostavio red.”

Dodao je: “Rektor Univerziteta Columbia bi radije ustupio vlast pristalicama Hamasa nego uspostavio red.”

Deložacija i štrajk

Na mnogim američkim univerzitetima nastavljaju se protesti zbog izraelskog rata u Pojasu Gaze.

U Los Angelesu, CNN je izvijestio da je policija deložirala protestni skup u univerzitetskom kampusu, koji je i dalje zatvoren.

Prema CNN-u, organizacije za ljudska prava i građanska prava u Sjedinjenim Američkim Državama otvorile su istrage o ponašanju policije tokom uklanjanja univerzitetskih protesta.

Ova mreža je objavila da je policija “evakuirala protestni skup propalestinskih demonstranata na Univerzitetu California u San Diegu”.

U istom kontekstu, sedamnaest studenata Univerziteta Princeton u New Jerseyu najavilo je štrajk glađu dok se ne ispune njihovi zahtjevi vezani za zaustavljanje američke podrške izraelskoj agresiji na Gazu.

Protestno okupljanje i odbijanje

U Belgiji su studenti na Univerzitetu Gent počeli trodnevni protest, tražeći da univerzitetska uprava prekine odnose s izraelskim institucijama i institutima, zahtijevajući više transparentnosti u vezi sa zaključenim sporazumima. Univerzitetska uprava je u petak odbila studentske zahtjeve upućene Upravnom odboru da pruži pojašnjenja u vezi s partnerstvom i saradnjom sa Izraelom.

U Britaniji su studenti univerziteta Oxford i Cambridge počeli demonstracije podrške Palestini.

Studenti koji podržavaju palestinsko pitanje na Univerzitetu Oxford postavili su šatore u bašči muzeja Pitt Rivers.

Grupa – koja je sebe nazvala Oxfordska organizacija za djelovanje u korist Palestine – potvrdila je da je univerzitet olakšao genocid (nad Palestincima) ulaganjem u kompanije koje sarađuju sa Izraelom.

Studenti koji su učestvovali u demonstracijama zatražili su da univerzitet prekine veze s tim kompanijama i naveli da će nastaviti s protestima dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

S druge strane, članovi grupe pod nazivom Cambridge za Palestinu najavili su da će nastaviti s protestima u kampu u ulici King's Parade kako bi protestovali zbog ulaganja njihovog univerziteta u kompanije koje sarađuju sa Izraelom.

Studenti su izjavili da njihov univerzitet podržava genocid koji Izrael čini nad Palestincima u Gazi te su odbili ostati ravnodušni na to.

Dodali su: “Mi stojimo uz Palestince i pozivamo Univerzitet Cambridge da iznese u javnost svoje odnose s organizacijama koje pomažu i podstiču genocid u Gazi te da te odnose prekine.”

Također, u Ujedinjenom Kraljevstvu se nastavljaju protestna okupljanja studenata na Univerzitetu u Edinburgu, koja su počela u nedjelju u bašči glavnog sjedišta univerziteta.

Uprava univerziteta je kontaktirala studente i poručila da je spremna za razgovor s njima i razmatranje njihovih zahtjeva. Studenti kažu da će nastaviti s protestima dok se ne ispune njihovi zahtjevi, od kojih je najvažniji prekid odnosa sa Izraelom.

I Amsterdam je na liniji

U Nizozemskoj su brojni studenti Univerziteta u Amsterdamu – koji je jedan od najistaknutijih istraživačkih univerziteta u Evropi – počeli proteste osude izraelskog rata u Pojasu Gaze i davanja podrške palestinskom narodu.

Uprava univerziteta razmatra hoće li dozvoliti demonstrantima da ostanu u kampusu ili će pozvati policiju da prekine protestno okupljanje na sličan način kao i na nekim američkim i francuskim univerzitetima. Prema zvaničnim podacima, univerzitet ima oko 40.000 studenata.

U glavnom gradu Danske Kopenhagenu u dvorištu Kopenhagenskog univerziteta počeo je studentski protest u znak solidarnosti sa studentima američkih univerziteta i podrške Palestini i Gazi.

Izrael od 7. oktobra 2023. godine vodi razorni rat u Gazi, koji je rezultirao desecima hiljada mrtvih i ranjenih, većinom djece i žena, masovnim razaranjem i glađu koja odnosi živote djece i staraca.

Studenti i akademici koji se protive izraelskom ratu u Pojasu Gaze 18. aprila počeli su protestna okupljanja u kampusu Univerziteta Columbia u New Yorku, tražeći da njegova administracija prekine akademsku saradnju sa izraelskim univerzitetima i povuče svoja ulaganja u kompanije koje podržavaju okupaciju palestinskih teritorija.

Intervencijom policijskih snaga i hapšenjem desetaka demonstranata na američkim univerzitetima, bijes se pojačao, a demonstracije proširile i na univerzitete u zemljama poput Francuske, Britanije, Njemačke, Kanade i Indije.

Izvor: Al Jazeera i agencije