Preminuo sjevernokorejski idejni tvorac kulta vladajuće porodice

Kim Ki-nam se smatra tvorcem ideje kulta vladajuće porodice ili onoga što je poznato kao doktrina ‘kulta ličnosti’.

Kim Ki-nam je bio blizak prijatelj pokojnog sjevernokorejskog lidera Kim Jong-ila (Getty)

U Pjongjangu je objavljena smrt bivšeg sjevernokorejskog propagandnog zvaničnika Kim Ki-nama, koji se smatra idejnim tvorcem kulta vladajuće porodice u zemlji, a bio je odgovoran za pisanje slogana režima i govora njegovih lidera.

Vijest o njegovoj smrti objavila je Centralna novinska agencija Sjeverne Koreje te je navela da je lider Kim Jong-un oplakivao preminulog i stajao pred njegovim kovčegom “s gorkom tugom zbog gubitka revolucionarskog veterana koji je ostao beskrajno odan režimu”.

Ki-nam, koji je preminuo u 94. godini, bio je hospitalizovan od 2022. godine, a preminuo je zbog starosti i bolesti mnogih organa, navodi se u saopćenju agencije.

‘Kult ličnosti’

Ki-nam je započeo svoju karijeru za vrijeme vladavine Kim Il-sunga, koji je bio na vlasti u Pjongjangu od kraja japanske okupacije 1948. do njegove smrti 1994. godine. Bio je blizak prijatelj njegovog sina i nasljednika Kim Jong-ila (1994-2011), oca sadašnjeg lidera zemlje King Jong-una.

Posebno je bio poznat po tome što je vodio Odjel za agitaciju i propagandu između 1989. i 2017. godine, nakon što je 1970-ih bio glavni urednik državnih novina Rodong Sinmun. Bio je i potpredsjednik vladajuće Radničke partije i ambasador u Pekingu 1950-ih.

Ki-Nam je napisao glavne slogane sjevernokorejskog režima kao i govore njegovih lidera. Također se smatra tvorcem ideje kulta vladajuće porodice ili onoga što je poznato kao doktrina “kulta ličnosti”, kojeg su se lideri ove porodice pridržavali već tri generacije.

Nakon odlaska u penziju 2018. godine, svoju funkciju ustupio je bratu.

Izvor: Agencije