SAD upozorava na cyber napade sjevernokorejskih hakera

FBI je objavio da sjevernokorejski hakeri koriste ranjivost e-pošte u cyber napadima za prikupljanje osjetljivih obavještajnih podataka, te je američka javnost pozvana na dodatni oprez.

Kako navodi FBI, sjevernokorejski hakeri predstavljali su se kao novinari ili akademski radnici u e-mailovima koje su slali te da su sakrili identitet (REUTERS/Kacper Pempel/Illustration/File Photo)

Federalni istražni biro (FBI) objavio je da sjevernokorejski hakeri koriste ranjivost e-pošte u cyber napadima za prikupljanje osjetljivih obavještajnih podataka, te je američka javnost pozvana na dodatni oprez.

U saopštenju FBI-a navedeno je da su članovi grupe “Kimsuky”, koju čine sjevernokorejski hakeri, slali phishing e-mailove think tankovima, akademskim ustanovama i medijskim kućama u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), prenosi Anadolija.

Phishing je vrsta cyber napada, odnosno prevare pomoću koje napadači žele doći do povjerljivih podataka ili ljude navesti da učine nešto čime će biti oštećeni (gubitak podataka, finansijska šteta ili reputacijska šteta).

Lažni identitet

Kako navodi FBI, sjevernokorejski hakeri predstavljali su se kao novinari ili akademski radnici u e-mailovima koje su slali te da su sakrili identitet.

U saopštenju se upozorava da Sjeverna Koreja koristi ove phishing e-mailove za prikupljanje obavještajnih podataka o geopolitičkim aktivnostima, vanjskopolitičkim strategijama neprijateljskih zemalja i drugih informacija koje su važne za interese zvaničnog Pjongjanga.

Izvor: Agencije