Vojni stručnjak: Hamasove brigade u Rafahu u punom kapacitetu

Palestinski borci otpora na raspolaganju u Rafahu imaju mrežu tunela koji će im omogućiti da se odupru izraelskim snagama.

Izraelska vojna vozila djeluju na prijelazu Rafah 7. maja 2024. [Izraelska vojska/Handout putem Reutersa]

Vojni i strateški stručnjak, pukovnik Hatem Karim al-Falahi, smatra da vojna operacija kojom Izrael prijeti Rafahu, u južnom Pojasu Gaze, neće biti laka za izraelsku vojsku, jer su tamošnje Hamasove brigade u punom kapacitetu i sposobnosti.

Prema onome što izraelska vojska tvrdi, u Rafahu postoje četiri bataljona palestinskih boraca, što znači – kako dodaje pukovnik Al-Falahi u svojoj vojnoj analizi na Al Jazeeri – da ti bataljoni nisu učestvovali u dosadašnjim borbama, jer se nalaze unutar područja u kojima se borbe nisu vodile, stoga su u punom svom potencijalu u pogledu brojnosti i vojne opremljenosti.

Palestinski borci na raspolaganju imaju i mrežu tunela koji će im omogućiti da se odupru izraelskim snagama.

Vojni i strateški stručnjak je napomenuo da upad u Rafah neće biti izlet za izraelsku vojsku, o čemu svjedoče borbe koje su se vodile između izraelske vojske i boraca palestinskog otpora u drugim područjima. U borbama je uništeno više od 1.300 izraelskih vozila, podsjećajući da je izraelska vojska napustila Khan Younis, u južnom Pojasu Gaze, u zasjedi Al-Zana, a brigada Nahal napustila je osovinu Netzarim, upadajući u zasjedu u području Al-Mughraqa, južno od grada Gaze.

Osim što konfiguracija zemljišta određuje prirodu bitke u narednom periodu, izraelska vojska je u velikoj mjeri iscrpljena i pretrpjela je velike gubitke u prethodnim bitkama, kaže pukovnik Al-Falahi, koji nije isključio mogućnost da je cilj prijetnje napadom na Rafah Netanyahuove vlade vršenje političkog pritiska na frakcije otpora kako bi ovi drugi pružili ustupke u tekućim pregovorima.

Hamas je, također, saopćio da bilo kakva vojna operacija u Rafahu neće biti laka za “okupatorsku vojsku”, te da je Hamas, predvođen Brigadama Al-Qassam, “potpuno spreman za odbranu našeg naroda i poraz neprijatelja”.

Zvaničnici i stručnjaci su, također, rekli da će invazija na Rafah dovesti do nove katastrofe i još jednog poglavlja ubijanja i gladi u Gazi, upozoravajući da nema sigurnog mjesta za stanovništvo i raseljene, čiji se broj procjenjuje na gotovo 1,4 miliona ljudi.

Koordinacija između frakcija

Kada je riječ o razvoju situacije na terenu u ostatku Pojasa Gaze, vojni i strateški stručnjak je istakao da je sjeverni front odnedavno uzavreo, posebno na osovini Netzarim, koja je postala meta frakcija otpora, koje žele protjerati neprijateljske snage prisutne u toj regiji.

Palestinski otpor intenzivirao je svoje operacije na tom području snajperskim djelovanjem i infiltracijom prema Netzarimu i tampon-zoni.

Vojni i strateški stručnjak je govorio o operativnom centru frakcija otpora i rekao da među njima postoji velika koordinacija, gdje ponekad sve frakcije djeluju po istom cilju.

Izvor: Al Jazeera