Rusija najavila ‘razarajuću osvetu’ napadne li Ukrajina Krimski most

Moskva je rekla da vjeruje da Ukrajina, koja je od Sjedinjenih Američkih Država nedavno dobila sisteme navođenih projektila dugog dometa ATACM, namjerava napasti most 9. maja ili uoči tog dana.

Ruska crnomorska flota, koju Ukrajina opetovano napada, smještena je na Krimu (REUTERS/Alexey Pavlishak)

Rusija je u petak upozorila da će izvesti “razarajući osvetnički napad” ako Ukrajina, uz podršku zapada, napadne Krim ili Krimski most koji crnomorski poluotok spaja s jugom Rusije i koji je Kijev već dva puta gađao.

Moskva je rekla da vjeruje da Ukrajina, koja je od Sjedinjenih Američkih Država nedavno dobila sisteme navođenih projektila dugog dometa ATACM, namjerava napasti most 9. maja ili uoči tog dana kada Rusija obilježava pobjedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Rusija je okupirala i anektirala Krim od Ukrajine 2014. godine, prenosi Hina.

Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, navela je izjave i objave dužnosnika iz Ukrajine i zemalja članice Evropske unije na društvenim mrežama, za koje je rekla da upućuju na to da je most na nišanu Kijeva.

Ukrajinski ambasador pri Ujedinjenim narodima Serhij Kislica je 1. maja na društvenoj platformi X napisao “2024. popis šest glavnih vrsta mostova” i objavio niz slika, koje prikazuju različite tipove mostova.

Upozorenje Zapadu

Posljednja slika s natpisom Kerč, kako glasi ime krimskog grada na jednom kraju Krimskog mosta, ostavljena je prazna, što bi moglo upućivati na to da će biti uništen.

Neki dužnosnici i diplomati zemalja istočne Evrope objavili su slične sadržaje.

“Krimski most je opet na nišanu”, rekla je Zaharova na brifingu za medije.

“Pripreme za napad na njega, što je teško za povjerovati, sada se otvoreno provode, uz razmetljivu hrabrost te apsolutnu direktnu i besramnu podršku kolektivnog zapada”.

“Htjela bih upozoriti Washington i Brisel da je bilo kakvo agresivno djelovanje protiv Krima ne samo osuđeno na propast, nego će naići na razarajući osvetnički napad”, poručila je.

Zaharova je istaknula da je britanski šef diplomatije David Cameron rekao da Ukrajina ima pravo koristiti oružje koje joj je poslala Velika Britanija kako bi gađala ciljeve unutar Rusije, što je nazvala dokazom da zapad vodi hibridni rat protiv Moskve.

Moskva je Krim darovala Ukrajini 1954., a sada tvrdi da je ta odluka bila pogrešna.

Ruska crnomorska flota, koju Ukrajina opetovano napada, smještena je na Krimu.

Izvor: Agencije