Zelenski: Stanje na harkivskom frontu djelimično stabilizirano

Situacija u Harkivskoj regiji izuzetno je napeta zbog ruskih teritorijalnih dobitaka posljednjih sedmica.

U invaziji, koja traje već više od dvije godine, Rusija je nedavno intenzivirala napade na Harkivsku regiju, postižući taktičke uspjehe (Roman Pilipey / AFP)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se situacija u Harkivskoj regiji na istoku Ukrajine, koja je pod masovnim napadom ruskih snaga, djelimično stabilizirala.

“Okupator koji je napao Harkivsku regiju bit će uništen svim raspoloživim sredstvima”, rekao je Zelenski u večernjoj videoporuci u Kijevu, emitiranoj u srijedu.

“Topništvo, bespilotne letjelice i naše pješaštvo djeluju prilično precizno”, dodao je.

Situacija u Harkivskoj regiji izuzetno je napeta zbog ruskih teritorijalnih dobitaka posljednjih sedmica. Ukrajinski Glavni štab opisao je borbe kao intenzivne. Sad i zapadni vojni stručnjaci primjećuju usporavanje ruskih napada, prenosi Hina, pozivajući se na agencije.

Odbrambene aktivnosti Ukrajine

Zelenski je u videoporuci rekao je da se odbrambene aktivnosti kijevskih trupa nastavljaju, naročito u gradu Vovčansku blizu ruske granice.

Kaže da se u isto vrijeme oružane snage, također, fokusiraju na druge sektore, uključujući grad Kupjansk u Harkivskoj regiji i oko grada Pokrovsk u Donjeckoj regiji.

Ukrajinski predsjednik još je jednom naglasio da Ukrajina mora biti opremljena svim mogućim sredstvima za odbijanje neprijatelja.

U invaziji koja traje već više od dvije godine Rusija je nedavno intenzivirala napade na Harkivsku regiju, postižući taktičke uspjehe.

(Vyacheslav Madiyevskyy / Reuters)

Zauzimanje Vovčanska u Harkivskoj regiji, 5 kilometara od granice, bio bi najveći dobitak Rusije otkako je u petak pokrenula napad na regiju, čime je otvorila novi front invazije.

Napad drži ukrajinske snage koje, također, čuvaju 1000 kilometara dugu liniju fronta na istoku i jugu, izvan ravnoteže uoči “velike ruske ofanzive”, kako ju je Zelenski nazvao.

‘Teška’ situacija

Moskva već mjesecima polako osvaja teren na istoku.

“Situacija je izuzetno teška. Neprijatelj zauzima položaje na ulicama grada Vovčanska”, napisao je na Facebooku Oleksij Harkivskij, načelnik policije Vovčanska.

Dmitro Lazutkin, glasnogovornik Ministarstva odbrane, rekao je da su “neke” ruske pješačke grupe ušle u grad. Ukrajinske snage kasnije su ih uspjele “djelimično” potisnuti, saopštio je Glavni štab, ali su “odbrambene akcije” bjesnile na sjevernim i sjeverozapadnim rubovima grada.

U kasnonoćnom izvještaju koji je izdao ukrajinski Glavni štab navodi se da su ukrajinske trupe odbile četiri ruska napada duž granice, iako su borbe bjesnile u blizini niza sela.

Snage su “nastavile s izvođenjem stabilizacijskih poteza” u blizini Vovčanska.

U izvještaju se navodi da je teška borba natjerala vojsku da premjesti neke trupe u blizini Kupjanska na jugoistok, područje na kojem su se posljednjih mjeseci vodile teške borbe.

Izvor: Agencije