Preminuo zviždač koji je optužio dobavljača Boeinga da ignorira nedostatke

Joshua Dean, bivši uposlenik Spirit AeroSystema tvrdio je da je otpušten zbog objavljivanja labavih standarda u proizvodnom pogonu kompanije.

Spirit AeroSystems je pod lupom otkako se pokazalo da je napravio ploču vrata koja su u januaru otpala od aviona 737 MAX 9 usred leta [National Transportation Safety Board via AP]

Zviždač koji je optužio dobavljača Boeinga da je ignorisao nedostatke u proizvodnji modela 737 MAX-a, preminuo je, rekli su članovi porodice i njegov advokat.

Joshua Dean, bivši uposlenik Spirit AeroSystema koji je tvrdio da je otpušten iz osvete zbog objavljivanja labavih standarda u proizvodnom pogonu kompanije Wichita u Kansasu, preminuo je u utorak nakon iznenadne bolesti, objavile su njegove tetke i sestra u objavama na društvenim mrežama.

Deanov advokat Brian Knowles rekao je da je smrt njegovog klijenta “gubitak za avionsku zajednicu i javnost”.

“Imao je ogromnu hrabrost da se zauzme za ono što je smatrao istinitim i ispravnim i pokrenuo pitanja kvalitete i sigurnosti. Aviotvrtke trebale bi ohrabrivati ​​i poticati one koji iznesu tu zabrinutost. U suprotnom, sigurnost i kvaliteta zaista nisu glavni prioriteti ovih kompanija,” rekao je Knowles za Al Jazeeru.

Spirit AeroSystems je rekao da su “misli kompanije s njegovom porodicom”.

“Ovaj iznenadni gubitak je zapanjujuća vijest ovdje u Spiritu i za njegove voljene”, rekao je glasnogovornik za Al Jazeeru.

Deanova majka napisala je u objavi na Facebooku prošlog mjeseca da se njen sin “bori za život” nakon što je dobio upalu pluća i moždani udar nakon infekcije MRSA-om.

Seattle Times, koji je prvi izvijestio o njegovoj smrti, rekao je da je Dean imao 45 godina i da je “bio dobrog zdravlja i poznat po zdravom načinu života”.

Ranije pronađen mrtav zviždač iz Boeinga

Deanova smrt dolazi manje od dva mjeseca nakon što je zviždač iz Boeinga John Barnett pronađen mrtav od, kako su vlasti Južne Karoline izjavile, rane od vatrenog oružja koju je sam sebi nanio.

Barnett, koji je imao 62 godinu, bio je usred davanja iskaza u tužbi protiv Boeinga nakon što je pretrpio odmazdu zbog razotkrivanja sigurnosnih problema s Boeingom 787 Dreamliner, kako su rekli njegovi advokati.

Spirit AeroSystems je pod lupom otkako se pokazalo da je napravio ploču vrata koja su u januaru otpala od aviona 737 MAX 9 usred leta.

To je bio posljednji u nizu incidenata i nesreća koji su izazvali zabrinutost oko sigurnosnih standarda u Boeingu.

Dean je u februaru za američki magazin NPR rekao da vjeruje da je otpušten kako bi se poslala poruku drugima koji razmišljaju o tome da progovore.

“Ako budete preglasni, ušutkat ćemo vas”, rekao je tada.

Izvor: Al Jazeera