Jedan Boeing 737 skliznuo s piste u Senegalu, drugom pukla guma u Turskoj

Nesreće letjelica kompanija Air Senegal i Corendon Airlines dešavaju se u vrijeme kada proizvođač aviona ima problema zbog loše sigurnosti.

Boeing 737 Transaira, koji je unajmljen od kompanije Air Senegal i na putu za Bamako, skliznuo je s piste na međunarodnom aerodromu Blaise Diagne u Dakaru, Senegal, 9. maja 2024. [Anadolija]

Dva putnička aviona Boeing 737 bila su dio nesreća u Senegalu i Turskoj pri polijetanju i slijetanju, postavljajući dodatna pitanja o sigurnosnoj situaciji ovog proizvođača letjelica.

U Senegalu, unajmljeni avion Air Senegala Boeing B737-300 skliznuo je s piste prije polijetanja rano u četvrtak u na međunarodnom aerodromu Blaise Diagne u glavnom gradu Dakaru. Na letu Transaira za glavni grad Malija Bamako bilo je 85 osoba, uključujući dva pilota i četiri člana kabinske posade. Najmanje 10 osoba je povrijeđeno, saopćilo je Ministarstvo saobraćaja ove afričke države.

Fotografije prikazuju letjelicu na travnatom polju sa oštećenim krilom, sa otvorenim klizačima za izlaz u slučaju opasnosti.

Videozapisi podijeljeni na društvenim mrežama pokazuju kako lijevo krilo gori. Avion je kasnije ograđen crvenom i bijelom trakom, objavila je agencija Reuters.

Aerodrom je zatvoren nakon nesreće, ali je nešto kasnije ponovo otvoren, rekao je operater.

Drugi incident u Turskoj u dva dana

U Turskoj je 190 ljudi – uključujući šest članova posade – sigurno evakuirano iz Boeinga 737-800 koji pripada Corendon Airlinesu nakon što je jedna od guma letjelice pukla u četvrtak tokom slijetanja na aerodrom Gazipasa u blizini mediteranskog grada Alanje.

Corendon Airlines demantirao je izvještaje turskih medija da je letjelica, koja je stigla iz njemačkog Kelna, sletjela na nos. Tursko Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture navodilo je oštećenja prednjeg stajnog trapa aviona.

Letovi su preusmjereni na obližnji aerodrom u Antaliji dok je avion uklonjen, saopćilo je Ministarstvo.

Bio je to drugi incident na turskim aerodromima u isto toliko dana. U srijedu je teretnjak Boeing 767 koji pripada FedExu hitno sletio na aerodrom Istanbul nakon što mu je otkazao prednji stajni trap. Niko nije povrijeđen, a posada je sigurno evakuirala avion.

Proizvođači obično nisu uključeni u rad ili održavanje mlažnjaka nakon što uđu u promet, ali Boeing je bio pod intenzivnim nadzorom medija i regulatora nakon niza incidenata koji su uključivali njegove 737-ice.

U januaru je eksplodirala ploča na vratima Boeinga 737 Max tokom leta Alaska Airlinesa. Eksplozija u zraku uslijedila je nakon dva pada aviona 737 MAX 2018. i 2019. u kojima je poginulo 346 ljudi. Dodatno narušavajući imidž firme, zvaničnici za sigurnost zračnog prometa u SAD-u trenutno istražuju jesu li zaposlenici Boeinga krivotvorili inspekcijske zapise za 787 Dreamliner.

Izvor: Al Jazeera i agencije