Koji su ciljevi Moskve u novom napadu na Harkiv

Vlasti iz Kijeva ne samo da riskiraju vojni poraz gubitkom Harkiva nego i pokazuju neuspjeh pred svijetom, tvrdi vojni stručnjak Anatolij Matvejčuk.

Ruski vojni analitičari smatraju da bez zauzimanja Harkiva neće biti moguće ostvariti ciljeve 'specijalne vojne operacije', kako napad na Ukrajinu naziva Kremlj (Valentyn Ogirenko / Reuters)

Ruske snage nastavljaju jačati položaje na strateškoj osovini Harkiva, nakon što su iznenada i žestoko napale ukrajinske snage stacionirane na tom području. Napadi su rezultirali gubitkom gotovo 1.500 vojnika, kao i desecima vojnih vozila i opreme, kako je navelo Rusko ministarstvo odbrane u svom izvještaju o toku borbi u Ukrajini.

Napad je pokrenut 10. maja iz Belgorodske oblasti, nakon što je ruska vojska prešla granicu s Ukrajinom iz regija sjeverno i sjeveroistočno od Harkiva, drugog po veličini grada u Ukrajini.

Ranije je Ministarstvo službeno potvrdilo da su jedinice iz borbene grupe “Sjever” u potpunosti preuzele kontrolu nad oblastima Borisovka, Ogurtsovo, Pletnevka, Belnaja i Streličija u oblasti Harkiv, te Solovjevo u području Donjecka.

Zbog ruskog napredovanja u toj oblasti, Kijev je prebacio dodatne snage kako bi se stavila pod kontrolu situacija na sjeveroistočnim linijama sukoba. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priznao je da je situacija izrazito teška za ukrajinske snage u Harkivu, posebno u Volčansku.

Imajući u vidu ova brza dešavanja na terenu, Al Jazeera je pratila portale specijalizirane za oglašavanje nekretnina u gradu te primijetila da je došlo do značajnog pada njihovih cijena. Na jednom od tih portala pojavilo se gotovo 1.000 novih ponuda za prodaju otkako je počeo nedavni ruski napad.

Odlučujuća bitka

Novo napredovanje ruskih snaga na terenu moglo bi “značajno oslabiti moral Ukrajinaca i njihovih saveznika”, izjavio je ruski vojni analitičar Jurij Knutov za Al Jazeeru.

Naglašava da napredovanje ruskih snaga dovodi ukrajinske snage u krajnje opasnu situaciju. Također, ne treba isključiti mogućnost da će vlasti u Kijevu biti primorane da pristanu na primirje s Rusijom.

Ako Ukrajina izgubi Harkiv, postoji mogućnost preraspoređivanja ruskih snaga na drugim pravcima i frontovima, što bi predstavljalo prekretnicu u vojnoj kampanji protiv Ukrajine i omogućilo zauzimanje novih područja, smatra Knutov.

Vojni analitičar ističe da je napad, prema svemu sudeći, uslijedio nakon temeljitog plana, što je, možda, podrazumijevalo i guranje stvari u pravcu prisiljavanja Zapada i Ukrajina na pokretanje pregovora s Moskvom. Osim toga, Rusija želi maksimalno iskoristiti “jaz” koji je nastao odgađanjem isporuke zapadnog oružja Rusiji, kao i vrijeme koje je potrebno ukrajinskim snagama da se obuče za njegovu upotrebu.

Prema Knutovu, minimalno što Rusija može postići preuzimanjem kontrole nad Harkivom jeste da maksimalno udalji ukrajinske snage s granice s Belgorodskom oblasti, koja je izložena neprestanom bombardiranju tih snaga.

Strateški grad

Nije iznenađujuće da je Harkiv, koji se nalazi blizu granice s Rusijom, trenutno istaknuta geografska odrednica za ruski napad, budući da je to jedno od najvećih stambenih područja u Ukrajini koje je bilo važan industrijski centar prije rata. Harkiv je, također, i glavni komunikacijski centar i važno uporište ukrajinskih snaga.

Osim toga, grad ima povoljan ekonomski i geografski položaj zbog blizine ugljenokopa i rudnika u Donbasu i oblasti Dnjepar, što je potaknulo razvoj mašinske i metaloprerađivačke industrije.

Područje Harkiva je dom vodećem energetskom, poljoprivrednom, transportnom i elektrotehničkom kompleksu u Ukrajini, i zauzima šesto mjesto po bruto regionalnom proizvodu. Također je bogato velikim plinskim poljima, kao što su Šebelinka i Efremivski. Neki gradovi u pokrajini specijalizirani su za hemijsku industriju i proizvodnju građevinskog materijala. Tvornice cementa u Balakliji i tvornice hemijske industrije u gradu Pervomajski spadaju među najveće u Evropi.

Sa vojnog aspekta, ruski vojni analitičari smatraju da bez zauzimanja Harkiva neće biti moguće ostvariti ciljeve “specijalne vojne operacije”, kako napad na Ukrajinu naziva Kremlj, jer se napadi na stanovnike Belgoroda uglavnom izvode iz te oblasti. Osim toga, ovo područje se, sa ruskog gledišta, smatra uporištem grupa koje Rusija opisuje kao nacionalističke i ekstremističke.

Među ruskim i zapadnim posmatračima gotovo da postoji konsenzus da će preuzimanje kontrole nad Harkovim, također, omogućiti ruskim snagama da opkole ukrajinske snage u Donbasu.

Rusija je u martu intenzivirala napade raketama i dronovima na vojna i energetska postrojenja u gradu, a sada je postalo jasno da je to bila priprema za kopneni napad.

Zelenski je tada rekao da snage njegove zemlje, možda, neće moći zadržati Harkov pred napredovanjem ruske vojske. Također je pozvao na “guranje ruske vojske na veću udaljenost”, kako je to opisao, jer nije vidio drugi način da se grad zadrži pod kontrolom.

Visoka cijena

Vojni stručnjak Anatolij Matvejčuk smatra da gubitak grada Harkiva za Ukrajinu nije opasan samo sa aspekta smanjenja teritorije, već i zbog pada industrijskog potencijala, što će predstavljati prekretnicu u ratu s Ukrajinom.

Prema njegovoj procjeni, ruske snage će moći staviti grad pod kontrolu do sredine ljeta, objašnjavajući da vlasti u Kijevu u ovom slučaju “ne samo da riskiraju vojni poraz gubitkom Harkiva, nego i pokazuju neuspjeh pred svijetom, osim toga što će isporuka zapadne pomoći postati upitna”.

Prema mišljenju vojnog stručnjaka, Zapad pažljivo i pesimistično prati sposobnost Kijeva da drži grad pod kontrolom pred napredovanjem ruske vojske u regiji, nakon više od dvije godine ubijanja, stotina hiljada žrtava i ulaganja milijardi dolara bez ostvarivanja značajnijih rezultata.

Izvor: Al Jazeera