Anketa: Biden u prednosti nad Trumpom za jedan postotni bod

Prednost od jednog postotnog boda manja je od prednosti od četiri boda koju je Biden imao u anketi provedenoj od 4. do 8. aprila.

Oko 40 posto birača reklo je da bi glasalo za Bidena da su izbori danas, u poređenju sa 39 posto koji su odabrali Trumpa (EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Američki predsjednik Joe Biden ima marginalnu prednost pred Donaldom Trumpom uoči predsjedničkih izbora u novembru, pokazala je najnovija anketa Reutersa/Ipsosa, dok se republikanski kandidat na državnom sudu bori protiv optužbi da je krivotvorio poslovne podatke.

Oko 40 posto registriranih birača u dvodnevnoj anketi reklo je da bi glasalo za demokrata Bidena da su izbori danas, u poređenju sa 39 posto koji su odabrali bivšeg predsjednika Trumpa.

Ta prednost od jednog postotnog boda manja je od prednosti od četiri boda koju je Biden imao u anketi Reutersa/Ipsosa provedenoj od 4. do 8. aprila, prenijela je Hina.

Anketa je imala marginu pogreške od otprilike tri postotna boda za registrirane birače, a mnogi glasači ostaju u nedoumici šest mjeseci prije izbora.

Oko 28 posto registriranih glasača u anketi reklo je da nisu odabrali kandidata, da su skloni opcijama treće strane ili da možda uopšte ne bi glasali.

Izazovi za oba kandidata

Anketa je pokazala da bi osam posto ispitanika izabralo Roberta Kennedyja Jr, koji se kandidirao kao nezavisni kandidat, da je na glasačkom listiću sa Trumpom i Bidenom. Dok ankete širom zemlje daju važne signale o američkoj podršci političkim kandidatima, samo nekoliko država obično mijenja ravnotežu u američkom izbornom kolegiju, koji na kraju odlučuje ko će pobijediti na predsjedničkim izborima.

Oba kandidata imaju značajne izazove s kojima se suočavaju prije onoga što se očekuje da će biti tijesna utrka i prvi revanš američkih predsjedničkih izbora nakon gotovo 70 godina.

Trump je veći dio aprila proveo u sudnici na Manhattanu u prvom od četiri krivična postupka koja se vode protiv njega. Bidenove slabosti uključuju zabrinutost zbog njegove dobi – ima 81 godinu – kao i oštre kritike dijela njegove Demokratske stranke zbog njegove podrške izraelskom ratu u Gazi.

Izvor: Agencije