Stoltenberg: NATO neće slati trupe u Ukrajinu

NATO nema planove za raspoređivanje trupa u Ukrajini, a ukrajinska vlada nije postavila takav zahtjev, rekao je čelnik Alijanse Jens Stoltenberg.

Ukrajini je potrebno više protuzračne odbrane, više municije i više pomoći', naglasio je Stoltenberg (REUTERS/Johanna Geron/Pool)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u četvrtak da NATO neće slati trupe u Ukrajinu.

“NATO nema planove za raspoređivanje trupa u Ukrajini, a ukrajinska vlada nije postavila takav zahtjev”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja Alijanse, prenosi Tanjug.

Jedno od glavnih pitanja ovog sastanka bio je nastavak vojne pomoći Ukrajini, rekao je Stoltenberg i naveo da je održan i sastanak u formatu Vijeća Ukrajina-NATO uz učešće ministra vanjskih poslova Ukrajine Dmitra Kulebe.

“Stanje na ratištu u Ukrajini je ozbiljno i stoga joj treba hitna pomoć u oružju i municiji, ali i dugoročnije rješenje koje bi osiguralo pouzdanu i predvidljivu podršku, rekao je Stoltenberg.

“Stanje je ozbiljno i upravo zato postoji hitna potreba za više pomoći Ukrajini”.

Dodao je da su moguća dva scenarija – jedan je da NATO pruži više pomoći kako bi Ukrajina vratila izgubljeni teritorij, a drugi da je NATO to ne učini i u tom slučaju postoji opasnost da Rusija osvoji još više teritorija. “Tada bismo bili u još opasnijoj poziciji”, istaknuo je Stoltenberg.

100 milijardi eura pomoći Ukrajini

Istovremeno s hitnom kratkoročnom pomoći, potrebno je osigurati trajniju strukturu preko koje bi se osigurala pomoć Ukrajini na dugoročniji i predvidljviji način, rekao je glavni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je predložio paket od 100 milijardi eura pomoći Ukrajini u razdoblju od pet godina, ali nisu poznati pojedinosti kako bi se punio taj fond.

Cilj je postići konsenzus do samita NATO-a u julu u Washingtonu, a ako se u tom ne uspije, onda bi o tome na samitu odučivali čelnici država ili vlada. U međuvremenu će se održati neformalni sastanak ministara vanjskih poslova u maju u Pragu, gdje će se opet razgovorati o pripremama za samit, piše Hina.

Stoltenberg je pozdravio nedavne najave pojedinih država o novoj pomoći Ukrajini, što uključuje gotovo 600 miliona eura iz Njemačke za češku inicijativu nabavke topničkih granata, deset hiljada dronova iz Velike Britanije, rakete i oklopna vozila iz Francuske te novi paket pomoći iz Finske vrijedan 188 miliona eura.

Upitan za komentar izjave glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova da su članice NATO-a uključene u sukob u Ukrajini u direktnoj konfrotaciji s Rusijom, Stoltenberg je rekao da to nije tačno. “Nemamo nikakve planove za slanje borbenih snaga u Ukrajinu niti je to iko tražio”, rekao je Stoltenberg.

Izvor: Agencije