Baerbock: Ako se Ukrajina ne može nastaviti braniti, ruski rat prijeti Evropi

Šefica njemačke diplomatije rekla je da su saveznici iz NATO-a razgovarali o najnovijem razvoju događaja tokom sastanka u srijedu i da su se složili pojačati svoju podršku Ukrajini.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je u četvrtak na povećanu vojnu podršku Ukrajini (REUTERS/Johanna Geron/Pool)

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je u četvrtak na povećanu vojnu podršku Ukrajini, upozoravajući da bi njenim porazom rat stigao do srednje Evrope, prenosi Anadolija.

“Ako se Ukrajina ne može nastaviti braniti, onda ruski agresijski rat prijeti dalje ka evropskim granicama, prema našim granicama NATO-a. Ako Ukrajina ne može nastaviti braniti našu slobodu, onda ovaj rat prijeti da bude osam sati vožnje udaljen od Berlina, ili još osam sati od Brisela, srca naše Evropske unije, srca našeg NATO saveza”, rekla je Baerbock novinarima u Berlinu.

Šefica njemačke diplomatije rekla je da su saveznici iz NATO-a razgovarali o najnovijem razvoju događaja tokom sastanka u srijedu i da su se složili pojačati svoju podršku Ukrajini, uz vojnu obuku i bolju koordinaciju isporuke oružja.

Najavljen sastanak s Kulebom

“Apsolutno je u našem interesu da povećamo podršku Ukrajini. Naročito na ovoj 75. godišnjici NATO-a, toliko je važno da jasno stavimo do znanja da stojimo ujedinjeni u podršci Ukrajini i da zajedno stojimo za našu slobodu i naš mir”, rekla je Baerbock.

Ministri vanjskih poslova NATO-a okupili su se u Briselu na dvodnevnom sastanku povodom 75. godišnjice osnivanja vojnog saveza.

Oni bi se kasnije u četvrtak trebali sastati s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom na sastanku Vijeća NATO-Ukrajina kako bi razgovarali o vojnim potrebama Kijeva.

Izvor: Agencije