Bivši komandanti NATO-a: Rat u Ukrajini ojačao Savez

Rat u Ukrajini ojačao je političko i operativno jedinstvo NATO-a, smatraju bivši komandanti Sjevernoatlantskog saveza.

Konferencija je održana u Kongresnom centru Fakulteta odbrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman” povodom petnaest godina hrvatskog članstva u NATO-u (Luka Stanzl/Pixsell)

Bivši komandanti NATO-a iz Njemačke, Francuske i SAD-a, kao i penzionisani načelnici Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske, složili su se na panelu u Zagrebu u četvrtak kako je rat u Ukrajini ojačao NATO-a, ali i da je potrebno raditi na boljoj saradnji unutar vojnog saveza, prenosi Hina.

“Rat u Ukrajini ojačao je NATO, političko jedinstvo, operativno jedinstvo i sve uvjerljivi je sistem odvraćanja u NATO-u”, kazao je bivši načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj na panelu u sklopu konferencije „Transatlantsko savezništvo – izazovi i rješenja“.

Konferencija je održana u Kongresnom centru Fakulteta odbrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman” povodom petnaest godina hrvatskog članstva u NATO-u.

Hranjev prethodnik na mjestu načelnika Glavnog štaba, penzionisani general zbora Mirko Šundov, ukazao je na potrebu učestalijih vojnih vježbi između članica NATO-a, kao i jačanja kapaciteta odvraćanja.

Šundov smatra i da bi trebalo razmotriti načine odlučivanja u sklopu NATO-a jer odlučivanje konsenzusom može predstavljati problem u slučaju prijetnje ratom.

Francuski viceadmiral Didier Piaton, penzionisani bivši zamjenik komandanta NATO pomorskih snaga, istaknuo je u svom izlaganju kako je rat u Ukrajini značajno promijenio sigurnosnu situaciju za NATO.

“Finska i Švedska odustale su od neutralnosti. To pokazuje kako percipiraju nivo prijetnje”, kazao je Piaton.

‘Iluzija’ o evropskoj vojsci

Penzionisani njemački general Erhard Buehler, bivši komandant JWC-a (Joint Warfare Centre NATO-a), poručio je da je očuvanje kohezije unutar NATO-a najvažnije za funkcioniranje tog vojnog saveza.

Odbacio je ideje o evropskoj vojsci, istaknuvši da bi za to bila potrebna promjena Ugovora o EU-u kako bi vojska bila operabilna.

“To je iluzija koju neću doživjeti u svom životu i nije rješenje u ovom trenutku“, istaknuo je Buehler.

Penzionisani slovenski general Iztok Podbregar, bivši načelnik Glavnog štaba slovenske vojske, ukazao je na potrebu za NATO-om u zaštiti kibernetičkog prostora.

Podbregar je kazao kako u današnje vrijeme niti jedna zemlja ne može sama odbraniti svoj kibernetički prostor koji ima sve veći značaj.

Pitanje proizvodnje

Rat u Ukrajini ukazao je na potrebu jačanja industrijske baze i povećanja proizvodnje u odbrambenom sektoru, kazala je voditeljica Odjela za politička pitanja i sigurnosnu politiku NATO-a Nina Šoljan.

To je potrebno i kako bi se pomoglo Ukrajini, što je i “investicija u našu budućnost”, dodala je Šoljan.

Ekonomist sa zagrebačkog Fakulteta političkih nauka Kristijan Kotarski istaknuo je u svom izlaganju kako su sigurnost i ekonomija međusobno neodvojivi.

Kotarski smatra da je nakon pobjede u Hladnom ratu na Zapadu prevladalo fokusiranje na efikasnost, a zanemarila se komponenta sigurnosti pa je tako, kao neefikasno, odbačeno gomilanje zaliha.

“To se pokazalo kao dosta velika zabluda”, kazao je Kotarski, istaknuvši da je potrebno jačati industrijsku bazu u članicama NATO-a.

Izvor: Agencije