Stanje visoke pripravnosti u Izraelu: Poziv rezervnim zračnim snagama zbog Irana

Vojni glasnogovornik Izraelske vojske rekao da je, nakon procjena sigurnosne i vojne situacije, odlučeno da se pozove rezervno osoblje iz snaga protivzračne odbrane. 

Izraelski borbeni avion F-16 u bazi u pustinji Negev na jugu Izraela (Getty Images)

Izraelski javni emiter KAN saopćio je u srijedu da je podignut nivo pripravnosti u Izraelu, s fokusom na zračne snage, što dolazi u vrijeme sve većih spekulacija da će Iran uzvratiti Izraelu kao odgovor na bombardiranje iranskog konzulata u Damasku.

Vojni glasnogovornik Izraelske vojske rekao je u srijedu da je, nakon procjena sigurnosne i vojne situacije, odlučeno da se pozove rezervno osoblje iz snaga protivzračne odbrane.

Izraelski Kanal 12 saopćio je da odluka nalaže pojačanje sistema protivzačne odbrane širom Izraela i da je donesena na temelju straha od iranskog odgovora na ubistvo visokih iranskih vojnih zvaničnika u bombardiranju sjedišta Iranskog konzulata u Damasku. Iran i Sirija optužili su Izrael za izvođenje ovog napada.

Izraelska web-stranica Walla objavila je da će unutrašnji front izraelske vojske uskoro pokrenuti, kako su to nazvali, kampanju za pripremu građana i spremanje za veliku eskalaciju na sjevernom frontu s Libanom i Sirijom.

Napad, koji je rezultirao ubistvom dvojice iranskih komandanata i pet iranskih vojnih savjetnika u zgradi Iranskog konzulata u četvrti Mezzeh u Damasku, dogodio se u vrijeme kada Izrael ubrzava dugoročnu kampanju protiv Irana i oružanih grupa koje su s njim u savezništvu, dok je iranski vrhovni vođa Ali Khamenei obećao osvetu.

Tokom obraćanja, kojem su prisustvovali visoki zvaničnici u Teheranu, iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei rekao je da će Izrael “dobiti šamar”, dodajući da će se “porazi cionističke tvorevine u Gazi nastaviti, a uzurpatorska tvorevina ide prema nestanku i kolapsu”.

Iranska novinska agencija IRNA na arapskom jeziku citirala je Khameneija koji je rekao: “Očajnički pokušaji cionističke tvorevine, uključujući nedavni potez u Siriji, neće je spasiti od ovih poraza”, dodajući kako “nema sumnje da će ovi zločinci dobiti šamar zbog tog poteza.”

Razvoj dešavanja na sjevernom frontu

Kada je riječ o najnovijim dešavanjima na terenu na sjevernom frontu Izraela, libanski Hezbollah je saopćio da je izveden napad na pet izraelskih položaja u Galileji i okupiranim brdima Kfar Shuba. Hezbollah je saopćio da su njegovi borci bombardirali artiljerijskim granatama grupu izraelskih vojnika dok su utvrđivali svoj položaj Al-Marj.

Libanski pokret je, također, saopćio da su gađali i dvije grupe izraelskih vojnika u Khallet Wardahu i na lokalitetu Al-Rahib i njegovoj okolini. Također je objavio da je gađana i komanda izraelske vojne čete iza kasarne Pranit, a granatirana je i lokacija Ruwaisat al-Alam u okupiranim brdima Kfar Shuba.

Izraelski borci izveli su napade na okolinu gradova Kafar Shuba i Al-Habbariyeh, dok su libanski gradovi Ayta ash-Shaab i Ramya napadnuti artiljerijskim granatama i zapaljivim bombama.

Hezbollah je potvrdio da je ubijen jedan od njegovih pripadnika u sukobima s izraelskom vojskom u južnom Libanu, čime je broj poginulih porastao na 265 otkako su počeli sukobi na granici 8. oktobra.

Izraelski napadi

Glasnogovornik Okupacijske vojske saopćio je da je ratni avion napao lansirnu platformu s koje su ispaljivane rakete prema Izraelu.

Glasnogovornik Izraelskih snaga naveo je da su ratni avioni bombardirali Hezbollahovu infrastrukturu i vojne položaje u oblasti Kafr Hamam u južnom Libanu.

Dodao je da su ratni avioni bombardirali položaje na farmama Šeba nakon što su ih članovi Hezbollaha koristili za lansiranje raketa.

Vojni glasnogovornik je objasnio da je uočen veći broj raketa koje su ispaljene iz Libana na nekoliko lokacija na sjeveru Izraela, ali da nisu prouzrokovale nikakve žrtve.

U vrijeme dok se nastavlja izraelska agresija na Pojas Gaze, što je dovelo do suđenja Tel Avivu pred Međunarodnim sudom pravde pod optužbom za genocid, izraelsko-libanska granica svjedoči razmjeni vatre između izraelske vojske i Hezbollaha te palestinskih frakcija. Kao rezultat takvih dešavanja zabilježeni su deseci mrtvih i ranjenih na obje strane granice.

Izvor: Al Jazeera i agencije