Šta je misija izraelske brigade preraspoređene u centralni Pojas Gaze

Izraelske operacije u centralnom Pojasu trajale su nekoliko sedmica, navodi vojni i strateški stručnjak, general-major Fayez al-Duwairi.

Al-Duwairi smatra da je odbrambena taktika otpora zasnovana na geografskoj osnovi (Ramadan Abed/Reuters)

Vojne operacije izraelske vojske svjedoče velikom zaokretu u gradu Deir al-Balahu u centralnom Pojasu Gaze tokom proteklih nekoliko dana, od kojih je najnovija bombardovanje konvoja pomoći organizacije Svjetske centralne kuhinje.

U tom kontekstu vojni i strateški stručnjak, general-major Fayez Al-Duwairi, kaže da je 162. divizija izraelske vojske preuzela odgovornost za sjeverni i centralni dio Pojasa, nakon što je 99. divizija premještena u izraelska naselja uz Gazu.

Tokom svoje analize za Al Jazeeru Al-Duwairi je objasnio da je jedna od brigada divizije raspoređena u centralnu regiju, a njen cilj je osigurati regiju i ograničiti kretanje boraca palestinskih frakcija otpora te spriječiti njihovu slobodu kretanja.

Specifične operacije

Izraelske operacije u centralnom Pojasu trajale su nekoliko sedmica, što sa vojne tačke gledišta znači da bi te snage mogle biti angažirane u sjevernoj ili južnoj regiji, navodi Al-Duwairi.

Vojni stručnjak je dodao da je kao alternativa preraspoređenim snagama u cilju pružanja podrške, sjevernoj i južnoj regiji dodijeljena brigada, ali ona neće biti u stanju izvoditi vojne operacije poput zauzimanja ili ulaska u Deir al-Balah.

Međutim, ta brigada će izvoditi specifične operacije, poput napada na bolnicu Al-Shifa i druge bolnice, ističući da je Deir Al-Balah bio izvan vojnih operacija, osim u ograničenim operacijama.

Naglasio je da je odbrambena taktika otpora zasnovana na geografskoj osnovi. Na sjeveru Pojasa postoji osam brigada Al-Qassama, vojnog krila Hamasa, s borbenom efikasnošću u rasponu od 65 do 85 posto, tri bataljona u kampovima u centralnom Pojasu, pet bataljona u Khan Younisu i četiri u Rafahu, ukupno 22 aktivna bataljona.

Izvor: Agencije