Haaretz: Vođe izraelske vojske provode samovolju u Gazi

List je istakao da su nedostatak discipline komandanata na terenu i njihovo kršenje pravila doveli do ubistva tima od sedam članova.

U Gazi svaki izraelski vojnik "slijedi vlastita pravila", prema izvoru iz Vojno-obavještajnog odjela (Reuters)

List Haaretz citira izvore u izraelskoj vojsci, koji su rekli da je ubistvo stranog tima za pomoć ljudima Svjetske centralne kuhinje u ponedjeljak uvečer u Pojasu Gaze bilo rezultat djelovanja vojnih komandanata na terenu, a ne problema u koordinaciju između vojnih snaga i humanitarnih organizacija, kako tvrde vojska i Ministarstvo odbrane.

U izvještaju objavljenom u utorak navečer list je istakao da su nedostatak discipline terenskih komandanata i njihovo kršenje pravila doveli do ubistva tima od sedam članova, kao rezultat napada vojske na njihov konvoj automobila u Deir al-Balahu u centralnom Pojasu Gaze.

List je citirao izvore u Vojno-obavještajnom odjelu, koji su rekli da izraelsko rukovodstvo zna tačan razlog napada na konvoj humanitarnog tima te da Južna komanda nastoji izbjeći odgovornost za napad.

Obavještajni izvor koji je razgovarao za Haaretz upozorio je da će se slični napadi ponoviti ako se ne stane u kraj neodgovornom ponašanju dijela izraelskih snaga u Gazi.

Izraelski dron ispalio tri projektila na konvoj za pomoć

List je ranije naveo da izraelska vojska “shvata da je ovo ozbiljan incident koji može imati dugoročne posljedice na nastavak borbi u Gazi, s obzirom na eroziju njenog međunarodnog legitimiteta posljednjih sedmica”.

Dodao je da se izraelski sigurnosni establišment sprema poslati svoje predstavnike u zemlje iz kojih dolaze stradali članovi humanitarnog tima kako bi visokim predstavnicima tih vlada lično predstavili rezultate istrage koju je provela izraelska vojska.

U izvještaju se navodi da je izraelski dron ispalio tri projektila na konvoj za pomoć, iako je putovao rutom koju je ranije odobrila izraelska vojska.

U tom kontekstu je jedan obavještajni izvor za list rekao: “U Gazi svako igra prema svojim pravilima”.

Haaretz je potvrdio da napad u ponedjeljak nije prvi slučaj u kojem je izraelska vojska otvarala vatru na članove organizacije Svjetske centralne kuhinje.

Prošlog vikenda je – podsjeća list – izraelski snajperista otvorio vatru na automobil koji je bio na putu ka skladištu hrane u Khan Younisu, južnom Pojasu Gaze. Metak je prošao kroz šoferšajbu automobila, ali aktivista koji je bio u autu nije povrijeđen.

Izvor: Agencije