Vojni stručnjak: Izraelska vojska neuspjeh prikriva zračnim i artiljerijskim napadima

Izraelci su došli, kako kaže general-major Wassef Erekat, u slijepu ulicu u svom ratu u Pojasu Gaze, a donositelji odluka stoje na prekretnici.

Broj poginulih izraelskih vojnika od 7. oktobra povećao se na 627 oficira i vojnika (REUTERS/Ronen Zvulun)

General-major Wassef Erekat, stručnjak za strateška i vojna pitanja, smatra da je intenziviranje artiljerijskih i zračnih napada izraelske vojske na izbjeglički kamp Jabalia (sjever) i Rafah (jug) u Pojasu Gaze odraz stanja slabosti i iscrpljenosti u kojem se nalazi izraelska vojska, kao i njene nemoći da ostvari bilo kakvo postignuće na terenu.

Analizirajući vojnu scenu u Gazi, izjavio je da izraelska vojska koristi avione i kopnenu i mornaričku artiljeriju sedam mjeseci od početka agresije na Pojas Gaze, što potvrđuje da se nalazi u stanju slabosti i da nije u stanju održati stabilnost i kontrolu te ostvariti ciljeve na terenu.

Erekat je dodao da je bombardiranje naseljenih područja i mjesta na kojima se okuplja veliki broj ljudi, kao što su skloništa i bolnice, sastavni dio izraelske politike u ratu istrebljenja, uništenja i raseljavanja. Također, to dolazi i u kontekstu velikog pritiska palestinskog otpora kojem je izložena vojska. Rekao je da vojska uzima civile u Gazi za metu kako bi prikrila svoju nesposobnost.

Prekretnica

Izraelci su došli, kako kaže Erekat, u slijepu ulicu u svom ratu u Pojasu Gaze, a donositelji odluka stoje na prekretnici.

Ako se vojska ostavi u stanju slabosti, to će značiti dalje iscrpljivanje u ljudstvu i opremi, pored toga da će doći do gubljenja povjerenja domaće javnosti u izraelsku vojsku, uz produbljivanje unutrašnjih neslaganja.

Prema riječima stručnjaka za strateška i vojna pitanja, stanje iscrpljenosti i slabosti izraelske vojske je u interesu palestinskog otpora koji je dokazao sposobnost da se suprotstavi i izvrši pritisak na ovu vojsku.

Izjavio je da je palestinski otpor zbunio izraelsku vojsku, kao i analitičare i vojne stručnjake. Bez obzira na teške okolnosti kroz koje Pojas Gaze prolazi i masakre koji se vrše nad stanovnicima Gaze, borac palestinskog otpora je u stanju nastaviti dalje. O tome svjedoče audio i videosnimci operacija protiv izraelskih snaga u raznim oblastima Pojasa Gaze koje palestinski borci objavljuju.

Palestinske frakcije otpora nastavljaju s operacijama protiv izraelskih snaga u raznim područjima. Izraelska vojska saopćila je da je u srijedu pet vojnika poginulo, a 16 ranjeno kada je dignuta u zrak zgrada u oblasti Jabalia.

Broj poginulih izraelskih vojnika od 7. oktobra povećao se na 627 oficira i vojnika, uključujući 289 ubijenih otkako je započela kopnena operacija izraelskih snaga u Pojasu Gaze.

Izvor: Al Jazeera