Sanchez ostaje na čelu Španije

Španski premijer Pedro Sanchez u srijedu je prekinuo sve dužnosti kako bi tokom pet dana ‘razmislio’ vrijedi li ostati na dužnosti uslijed ‘lažnih optužbi’ i ‘napada na njegovu suprugu’.

Istraga protiv Begone Gomez uslijedila je nakon žalbe grupe za borbu protiv korupcije, koja ima veze s krajnjom desnicom (Nacho Doce / Reuters)

Španski premijer Pedro Sanchez odlučio je u ponedjeljak ostati na dužnosti koju obavlja od ljeta 2018., iako je ranije ovog mjeseca sudija u Madridu otvorio istragu nad njegovom suprugom zbog moguće korupcije.

“Odlučio sam nastaviti, s još jačom snagom na čelu vlade”, rekao je Sanchez u obraćanju iz zgrade vlade, prenosi Hina.

Sanchez (52), lider Španjske socijalističke radničke stranke (PSOE), u srijedu je prekinuo sve dužnosti kako bi tokom pet dana “razmislio” vrijedi li ostati na dužnosti uslijed “lažnih optužbi” i “napada na njegovu suprugu”.

“Pokušavaju me slomiti zbog onoga što jesam(…)”, rekao je. “Moja supruga i ja znamo da ova kampanja diskreditovanja neće stati. To zlostavljanje trpimo 10 godina”, dodao je u obraćanju. Novinarima nije bilo omogućeno postavljanje pitanja tokom obraćanja.

Istraga protiv supruge

Sudija u Madridu je 16. aprila otvorio istragu nad Begonom Gomez (49) na osnovu tekstova objavljenih u internetskim novinama El Confidencial. Gomez je osumnjičena za pisanje preporuke privatnim kompanijama koje su se prijavljivale na javne konkurse, a takođe i za odnos s aviokompanijom Air Europa tokom 2020., dok je tog avioprijevoznika spašavala vlada javnim novcem. Sanchezova supruga voditeljica je postdiplomskog studija o poduzetništvu na javnom univerzitetu Complutense u Madridu. Istraga bi trebala ustanoviti je li bila u sukobu interesa.

Prijavu sudu je podnio sindikat Manos limpias (Čiste ruke) kojeg vlada optužuje za pripadnost “krajnjoj desnici” i sudjelovanju u “pokušaju rušenja vlade”.

Sanchez je prije šest mjeseci sastavio manjinsku lijevu stranku uz parlamentarnu podršku separatističkih stranaka Katalonije, Baskije i Galicije.

Njegov PSOE i partnerske stranke optužile su tokom vikenda opozicionu desnicu da ne priznaje rezultate izbora.

Državni advokat, kojeg je 2022. imenovao kralj na prijedlog Sanchezove vlade, zatražio je prošle sedmice prekid istrage ustanovivši da “nema indicija krivičnog djela”.

Opozicione Narodna stranka desnog centra i Vox zatražile su od Sancheza “polaganje računa” i optužile ga “pritisak na sudove”.

‘Političko ubistvo’ Sancheza

Španski mediji objavili su u petak audiozapise i transkripte sastanka 2014. između jednog ministra konzervativne Narodne partije (PP) i Josea Manuela Villareja, bivšeg policijskog inspektora optuženog za špijuniranje i rad na diskreditaciji nekih od španskih političara.

Na snimcima njih dvojica razgovaraju o planovima da špijuniraju oca Begone Gomez kako bi “politički ubili” Sancheza, navodi The Guardian.

Tokom razgovora Villarejo, takođe, spominje da on “režira“ aktivnosti grupe za borbu protiv korupcije.

Najmanje 10.000 Sanchezovih pristalica okupilo se tokom vikenda u Madridu kako bi iskazalo podršku premijeru i zamolili ga da ne podnosi ostavku.

Birači Sanchezove Socijalističke radničke partije (PSOE) nosili su transparente “Pedro, ne daj se” i “Demokratija da, fašizam ne”, prenose španski mediji.

Izvor: Agencije