Katalonski separatistički vođa se povlači nakon lošeg izbornog rezultata

Katalonska republikanska ljevica (ERC) predsjednika Perea Aragonesa i dalje je glavna nada za socijaliste koji su osvojili najviše glasova na izborima u nedjelju, ali nedovoljno za većinu.

Aragones, koji je vodio Kataloniju tri godine, kazao je da njegova stranka neće podržati socijaliste (EPA-EFE/Andreu Dalmau)

Predsjednik Katalonije na odlasku Pere Aragones je rekao da će se povući iz politike nakon što je njegova separatistička stranka ostvarila katastrofalan rezultat na regionalnim izborima, na kojima su španski socijalisti zadali težak udarac katalonskom pokretu za nezavisnost, prenosi Hina.

Katalonska republikanska ljevica (ERC) predsjednika Perea Aragonesa i dalje je glavna nada za socijaliste, koji su osvojili najviše glasova na izborima u nedjelju, ali nedovoljno za većinu, kako bi formirali vladu u bogatoj pokrajini na sjeveroistoku Španije, prenosi Reuters.

Aragones, koji je vodio Kataloniju tri godine, kazao je da njegova stranka neće podržati socijaliste kojima je poručio da se obrate tvrdolinijaškoj separatističkoj stranci Junts per Catalunya (Zajedno za Kataloniju).

“ERC će ostati u opoziciji, gdje su nas građani smjestili”, rekao je novinarima.

Socijalisti, koje u Kataloniji predvodi Salvador Illa, osvojili su 42 mandata u Katalonskom parlamentu s 135 mjesta, nakon što je prebrojeno više od 99 posto glasova, a njihov uobičajen koalicijski partner, krajnje lijeva stranka Sumar, osvojio je šest. Junts ima 35 mandata, a ERC 20.

Kako bi mogle formirati vladu, stranke trebaju imati 68 zastupničkih mjesta.

Birači poslali poruku

Viša dužnosnica Socijalističke stranke Nuria Parlon novinarima je rekla da preferiraju ljevičarski sporazum s ERC-om i Sumarom ili, kao alternativu, manjinsku vladu koju bi podržale druge stranke.

ERC je vladao u razdoblju smirivanja napetosti sa socijalističkom Vladom Španije nakon turbulentnih godina pošto je Katalonija održala nezakonit referendum o nezavisnosti 2017. i nakratko proglasila nezavisnost, što je dovelo do ustavne krize.

Premijer Pedro Sanchez je pomilovao osuđene separatističke vođe i ponudio kontroverznu amnestiju onima koji se još procesuiraju. ERC je zauzvrat na nacionalnom nivou podržao Sanchezovu manjinsku vladu.

Ignacio Jurado, politolog s madridskog univerziteta, rekao je da bi ERC mogao zaključiti da su ga njegovi glasači kaznili zbog prebliskih odnosa s Madridom te povećati cijenu svoje podrške na regionalnom i nacionalnom nivou.

Stranka Junts je, također, podržala manjinsku socijalističku Vladu Španije, ali njen vođa Carles Puigdemont je novinarima u ponedjeljak rekao da neće podržati regionalnu socijalističku vladu, a okrenu li se socijalisti konzervativnoj Narodnoj stranci, Junts će uskratiti svoju podršku nacionalnoj vladi.

Nezavisna politička analitičarka Cristina Monge je pojasnila da je nastavak podrške ERC-a i Juntsa ključna za stabilnost nacionalne vlade u Španiji.

Izvor: Agencije