Turska će dobiti zakon za borbu protiv ‘utjecajne špijunaže’

Strane obavještajne službe u Turskoj neprestano rade na iskorištavanju rupa u njenom sigurnosnom zidu, zbog čega se stalno vodi bitka s obavještajnim aparatom zemlje.

Turska obavještajna služba nedavno je uspjela otkriti nekoliko špijunskih mreža izraelskog Mossada (Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske)

Nakon operacija u kojima su otkrivene intenzivne aktivnosti izraelske obavještajne službe Mossad u Turskoj, turski parlament raspravlja o nacrtu zakona koji su podnijele pravosudne vlasti, a koji ima za cilj da spriječi rad stranih obavještajnih službi u zemlji, navodi Yeni Safak, novine bliske vladi.

Predložene izmjene i dopune Turskog krivičnog zakona, koje će uskoro biti predstavljene kao dio devete pravosudne reforme, uključuju izmjene Člana 339 u vezi sa slučajevima špijunaže.

Prema novinskim izvorima, zatvorsku kaznu od tri do sedam godina dobit će onaj „ko bude sproveo istraživanje turskih državljana, institucija, organizacija ili stranaca u Turskoj u korist neke strane zemlje ili organizacije, zasnivajući se na strateškim interesima ili uputstvima te zemlje ili organizacije“, što će biti poznato kao „utjecajna špijunaža“, odnosno ona koja nije direktna.

Ako se zločin dogodi u toku rata ili tokom državnih priprema za rat, što ugrožava efikasnost rata ili vojnih kretanja, kazna zatvora će se kretati od osam do 12 godina. Dvostruke kazne će se primjenjivati ​​i za neka druga krivična djela, osim špijunaže.

Nove pravosudne reforme uključuju „preventivne mjere“ koje imaju za cilj da olakšaju istragu i efikasno procesuiranje ovih krivičnih djela, u skladu sa savremenim sigurnosnim prijetnjama.

Do sada nijedna strana nije izrazila prigovor na nacrt zakona, koji je još u fazi proučavanja, što ukazuje na široki konsenzus o važnosti jačanja sigurnosnih mjera i suprotstavljanja pokušajima špijunaže u ovoj zemlji.

Udvostručena kazna

Nacrt zakona sadrži krucijalnu regulativu koja se odnosi na uposlenike u strateškim jedinicama te privatnim i javnim sektorima koji su od sigurnosnog i nacionalnog značaja, jer će kazna za one koji su umiješani u krivična djela iz ovih sektora biti udvostručena.

U maju prošle godine, turska obavještajna služba otkrila je da su turski istražitelj Selcuk Kucukkaya i još 17 drugih sarađivali s Mossadom, kojem su davali informacije koje mogu naštetiti turskoj nacionalnoj sigurnosti.

Također, u martu ove godine je uhapšen Hamza Turhan Ayberk, bivši sigurnosni službenik, zbog optužbe da je formirao mrežu za koju se sumnja da je povezana s izraelskom obavještajnom službom.

Strane obavještajne službe u Turskoj neprestano rade na iskorištavanju rupa u njenom sigurnosnom zidu, zbog čega se stalno vodi bitka s obavještajnim aparatom zemlje, jer su strane agencije uspjele angažirati strane studente, građane, pa čak i državne službenike.

„Utjecajni agenti ponekad možda nisu u potpunosti svjesni svoje pozicije. Iako djeluju u okviru svoje legitimne pozicije, oni komuniciraju sa strancima u legitimnim kontekstima i daju smjernice koje bi mogle poslužiti njihovim interesima“, rekao je Gursel Tokmakoglu, bivši šef obavještajne službe turskog ratnog zrakoplovstva, za Al Jazeeru.

Tokmakoglu je pojasnio da „terorističke organizacije i strane obavještajne službe iskorištavaju sive zone“, u kojima se aktivnosti poput medijskih operacija, sajber napada i raznih oblika propagande mogu provoditi na načine koji destabilizuju i utiču na javno mnijenje.

Istakao je da novi amandmani predstavljaju ozbiljan potez turske vlade u sprečavanju obavještajnih aktivnosti, posebno Mossadovih i nakon napete situacije koja je počela događajima od 7. oktobra prošle godine i prijetnjama šefa Shin Beta da će ubiti lidere Hamasa u nekoliko zemalja, uključujući Tursku.

Službena upozorenja

Prošle sedmice, na svojoj službenoj web-stranici turska obavještajna služba objavila je video u kojem upozorava turske građane na „nenamjernu pomoć“ u špijunskim aktivnostima i na potencijalne aktivnosti stranih obavještajnih agenata u zemlji, pozivajući da se prijave oni koji postavljaju „sumnjiva pitanja“.

Ona je istakla da aktivisti neprijateljske obavještajne službe na različite načine uspostavljaju kontakt sa građanima, a temama o interesima zemlje, jedinstvu, sigurnosti i vrijednostima građane mame na razgovor i tako ih čine špijunima.

Dodala je da obavještajne službe mogu tražiti od aktivista da izvrše neke analize, ili pripreme izvještaje na osnovu informacija iz javno dostupnih izvora, ili pronađu adrese svojih meta, ili izvrše izviđanje važnih zgrada ili objekata.

U razgovoru za Al Jazeeru, sigurnosni analitičar i bivši turski obavještajac Murat Aslan objasnio je da su iranske i izraelske obavještajne službe ranije izvele mnoge aktivnosti u Turskoj, a Izrael angažira turske ili strane ljude umjesto vlastitog obavještajnog osoblja.

Objasnio je da su neki od ovih ljudi vodili istraživačke kompanije, što im je omogućavalo da pružaju obavještajne usluge putem ugovora ili konsultantskih usluga.

Istakao je da je cilj novih zakonskih izmjena uvođenje strože kontrole ove vrste aktivnosti te da novi zakonski prijedlog uključuje poduzimanje mjera za postizanje veće transparentnosti kompanija ili pojedinaca koji pružaju savjetodavne ili istražne usluge. Na primjer, umjesto direktnih naknada za pružene usluge, fokus je na transparentnijim procedurama, kao što je plaćanje preko banaka.

Aslan je dodao da snimak koji je turska obavještajna služba objavila prošle sedmice, kao i saopćenje koje je objavila početkom januara u kojem se građani upozoravaju da ne upadnu u zamku potencijalnih špijunskih aktivnosti, su dokaz ozbiljnosti turske obavještajne službe u suočavanju s ovim prijetnjama i neophodnosti njihovog prepoznavanja kao realnosti kojom se mora ozbiljno pozabaviti.

Umjetna inteligencija i špijunaža

Agencija Anadolija je u aprilu izvijestila da turski stručnjaci rade na razvoju korištenja umjetne inteligencije u borbi protiv špijunskih aktivnosti u ovoj zemlji.

Prema navodima agencije, „objekti koji lete iznad Turske, uključujući svemirske letjelice i satelite, mogu se pratiti pomoću umjetne inteligencije, što će pomoći u identifikaciji špijunskih aktivnosti“.

Profesor Tahsin Cagri Sisman, docent na Univerzitetu Turske aeronautičke asocijacije (UTAA), rekao je za Anadoliju da ovaj univerzitet provodi istraživanje o određivanju orbite satelita pomoću umjetne inteligencije kako bi se povećala svijest o svemirskoj situaciji u Turskoj i proširile njene mogućnosti.

Izvor: Al Jazeera