Kijev cilja na rusku mornaricu dok moskovske snage napreduju u istočnoj Ukrajini

Ukrajina je prošle sedmice pokrenula sofisticirani zračni i pomorski napad na Sevastopol, oštetivši brodove i infrastrukturu.

Ranjeni lokalni stanovnici na mjestima gdje su zgrade oštećene u ruskom vojnom napadu na Kharkiv 27. marta 2024. [Yevhen Titov/Reuters]

Ukrajina je u subotu u večernjim satima pokrenula razorni raketni napad na ruske vojne ciljeve u krimskoj luci Sevastopol, dodatno oslabivši rusku Crnomorsku flotu.

Kombinacija 40 projektila Storm Shadow, projektila mamaca i dronova, oštetila je komunikacijski centar, brodove Yamal i Azov, dva amfibijska jurišna broda klase Ropuchha i drugu infrastrukturu, vjerovatno uključujući i skladište nafte.

Yamal je posebno teško oštećen. Prema procjenama Ukrajinske vojne obavještajne službe, napad je napravio rupu u gornjoj palubi broda.

Ruske posade morale su nastaviti da pumpaju njegove kaljuže kako bi ga održale na površini.

Oštećenje na Yamalu i Azovu je navodno ostavilo Rusiju u pogonu sa samo tri njena amfibijska broda, od prvobitne flote od 13, koliko je bilo na početku rata.

Ukrajinska vojna obavještajna služba koordinirala je morski napad koristeći ukrajinske dronove zemlja-zrak Magura V5 kako bi se podudarila s zračnim napadom. Površinski dronovi su pogodili i postrojenje za popravak brodova gdje je Yamal bio usidren, rekao je zamjenik načelnika vojne obavještajne službe Vadim Skibicki, dodajući da su u napadu oštetili i izviđački brod Ivan Khurs.

(Al Jazeera)

Osim moralne satisfakcije izbacivanjem Yamala iz stroja, a koji je sudjelovao u zauzimanju Krima 2014. godine, Ukrajina je imala i praktičnu korist.

Sevastopol je navodno jedini objekat u Crnom moru koji može ukrcati balističke rakete Kalibr na ruske podmornice i brodove, a udari na luku smanjili su broj brodova koji nose iste, a njih je posebno otežavajuće presresti.

Ukrajinski napad uslijedio je dan nakon što je Rusija pokrenula veliki zračni napad na energetsku i drugu infrastrukturu u Ukrajini, koristeći 151 dron i projektile lansirane iz Rusije i okupiranog Krima.

Ukrajinski Generalštab saopćio je da je njegova odbrana oborila 55 od 63 korištena drona Shahed i 37 od 88 projektila različitih tipova. Ostatak je uzrokovao nestanak struje i vode, a ukrajinske vlasti su naknadno saopćile da su uspjele riješiti ovaj problem.

“Ruski udari na energetsku infrastrukturu… vjerovatno imaju za cilj urušavanje energetske mreže, djelimično da se zaustave napori Ukrajine da brzo proširi svoju [odbrambenu industrijsku bazu]”, rekao je Institut za proučavanje rata, istraživački centar sa sjedištem u Washingtonu.

Rusija računa na sigurnost kod kuće

Ruski udari na ukrajinsku infrastrukturu također su imali za cilj da potkopaju osjećaj sigurnosti Ukrajinaca i podršku ratu. Međutim, ruska nesigurnost je bila pojačana, kada je izvršen napad na koncertnu dvoranu u Moskvi.

Četiri naoružana napadača masakrirala su najmanje 133 ruska civila u koncertnoj dvorani Crocus City Hall na periferiji Moskve.

Islamska država u Horasanu, talibanska otcijepljena grupa, kasnije je preuzela odgovornost.

Uprkos tome, ruski predsjednik Vladimir Putin i druge javne ličnosti pokušale su da okrive Ukrajinu za napad.

“Ko ima koristi od ovoga?”, upitao je Putin u televizijskom obraćanju u ponedjeljak.

“Ovaj zločin može biti samo karika u čitavom nizu pokušaja onih koji se od 2014. godine bore protiv naše zemlje od strane neonacističkog režima u Kijevu, a nacisti, kao što je poznato, nikada nisu prezirali da koriste najprljavija i najnehumanija sredstva za postizanje svojih ciljeva”, dodao je.

Ruske vlasti uhapsile su četvericu državljana Tadžikistana za koje su rekli da su pokušavali pobjeći u Ukrajinu u kombiju ukrajinskih registarskih oznaka.

Muhammadsobir Fayzov, osumnjičeni za napad u koncertnoj dvorani Crocus City Hall, sjedi u medicinskom transportnom stolcu iza staklenog zida ograđenog prostora za optuženike prije sudskog ročišta na okružnom sudu Basmanny u Moskvi [Shamil Zhumatov/Reuters]

Objašnjenje nije dobro prošlo izvan Rusije

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je kombi vjerovatno krenuo prema njegovoj zemlji jer su uhapšeni na ruskoj teritoriji u blizini Bjelorusije.

Američka ambasada u Moskvi izdala je upozorenje da se izbjegavaju velika okupljanja 7. marta, a Washington je rekao da su njegove obavještajne agencije upozorile ruske vlasti, prosljeđujući im direktno obavještajne podatke.

Tri dana prije napada, Putin je ova i druga upozorenja odbacio kao “direktnu ucjenu” i “pokušaj zastrašivanja i destabilizacije njihovog društva”, nagoveštavajući da je nereagovanje na obavještajne podatke došlo s vrha.

„Automobil terorista je zaustavljen u blizini Brjanska, koji se nalazi u zapadnoj Rusiji, i blizu ukrajinske granice, što znači da su četvorica Tadžikistanaca u Renaultu namjeravala da pređu ukrajinsku granicu, što znači da su imali ukrajinsku podršku, što znači da je to bila ukrajinska operacija, što znači da su iza nje stajali Amerikanci”, napisao je profesor historije sa Univerziteta Yale Timothy Snyder.

“Ovaj niz asocijacija ne počiva na činjeničnoj osnovi”, dodao je.

Rusi ciljaju na Časiv Jar

Ruske snage nastavile su s manjim napredovanjem u istočnoj Ukrajini tokom prošle sedmice.

Ove su godine preuzeli ofanzivnu inicijativu i polako su napredovali od pada Avdijivke 17. februara.

Ukrajinske snage su 20. marta objavile da su odbile “ogromni” napad na sjevernom kraju fronte u Harkovu, koji je bio usmjeren na Liman.

Napad je ostavio ruske položaje malo ispred mjesta gdje su bili dan ranije.

Južnije, u regiji Donjeck, čini se da su ruske snage usmjerene na Časiv Jar, zapadno od Bahmuta, koji je pao prošlog maja. Tokom sedmice činilo se da su postepeno zahvatili dva naselja, Bohdanivku i Ivanivske, smještena sjeveroistočno i jugoistočno od Časiv Jara.

(Al Jazeera)

Zauzimanje Časiv Jara “bilo bi operativno značajnije od ruskog zauzimanja Avdijevke”, objavio je Institut za proučavanje rata.

Za početak, to bi značilo da ukrajinske snage više ne mogu ometati ruske logističke konvoje u okupiranom području istočno od Bahmuta i da bi artiljeriju dovele u opasnost kako bi ometale rusku logistiku bliže prvim linijama.

Što je još važnije, Časiv Jar bi približio ruske snage njihovom cilju da zauzmu posljednje velike urbane centre Donjecka – Konstjantinovku, Kramatorsk i Slavjansk, prema ISW-u.

“Dostupne snimke, koje ISW u ovom trenutku neće prezentirati ili detaljno opisati kako bi se očuvala ukrajinska operativna sigurnost, pokazuju da su ukrajinske snage uspostavile značajne prstenaste utvrde u području Časiv Jara, a ruske snage će se vjerovatno boriti da probiju ovu odbranu svojim trenutnim ofanzivnim tempom u tom području“, dodali su.

Izvor: Al Jazeera