Delegacija Hamasa u Kairu radi pregovora o prekidu vatre

Hamas proučava odgovor Izraela na svoj prijedlog prije nego što obavijesti egipatske i katarske posrednike o svojoj odluci.

Hamas želi sporazum o trajnom prekidu rata te traži da Izrael povuče svoje snage iz Pojasa Gaze (REUTERS/Hatem Khaled)

Delegacija Hamasa u ponedjeljak će posjetiti Kairo radi razgovora čija je svrha prekid vatre, rekao je Reutersu dužnosnik Hamasa, dok posrednici ulažu snažnije napore u postizanje dogovora uoči izraelskog napada na južni grad Rafah.

Zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, kazao je da će članovi delegacije razgovarati o prijedlogu o prekidu vatre koji je Hamas iznio posrednicima Kataru i Egiptu, kao i o odgovoru Izraela, no nije otkrio pojedinosti o najnovijim prijedlozima.

Prema izraelskim podacima, u ratu koji sada traje već sedmi mjesec, a koji je pokrenut napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra, ubijeno je 1.200 ljudi te odvedena 253 taoca.

Izrael je obećao da će iskorijeniti Hamas koji Gazu drži pod kontrolom. U izraelskoj vojnoj operaciji ubijeno je više od 34.000 Palestinaca, podaci su zdravstvenih vlasti u Gazi.

Razlike u stavovima

Visoki dužnosnik Hamasa Halil al-Haja rekao je u petak da je grupa primila odgovor Izraela na njihov prijedlog o prekidu vatre te da ga proučava prije nego što svoj odgovor prenese egipatskim i katarskim posrednicima.

U ranijim rundama pregovora nisu se uspjele premostiti razlike u stavovima dviju strana.

Hamas želi sporazum o trajnom prekidu rata te traži da Izrael povuče svoje snage iz Pojasa Gaze.

Izrael nudi tek privremeni prekid vatre da bi oslobodio gotovo 130 talaca koji su ostali u zatočeništvu i omogućio dostavu veće količine humanitarne pomoći.

Izraelska strana je jasno kazala da ne kani prekinuti svoje operacije dok ne postigne zacrtani cilj, a to je uništenje Hamasa.

Izvor: Agencije