Iran najavio promjenu nuklearne doktrine ako se osjeti ugroženim

Iran je posljednjih godina razvijao svoje nuklearne objekte, tvrdeći da služe isključivo u civilne svrhe.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamenei zabranio je razvoj nuklearnog oružja fetvom ranih 2000-ih (EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH)

Iran će morati promijeniti svoju nuklearnu doktrinu bude li ga Izrael ugrozio, rekao je savjetnik iranskog vrhovnog vođe Kamal Harazi i izazvao zabrinutost zbog iranskog nuklearnog oružja.

“Nismo planirali izradu nuklearne bombe, ali ako opstojnost Irana bude ugrožena, nećemo imati izbora nego promijeniti našu vojnu doktrinu”, rekao je Harazi, objavila je Iranska studentska novinska mreža, dodajući da je Teheran već dao do znanja da ima potencijal za izradu takvog oružja, piše Reuters.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamenei zabranio je razvoj nuklearnog oružja fetvom ranih 2000-ih kada je izjavio da je “gradnja i skladištenje nuklearnih bombi pogrešno, a njihova upotreba je haram (vjerski zabranjeno). “Iako ima nuklearne tehnologije, Iran ih odlučno izbjegava”, rekao je.

No, 2021. tadašnji je iranski ministar obavještajnih službi rekao da bi pritisak Zapada mogao natjerati Teheran da poradi na nuklearnom oružju.

“U slučaju da cionistički režim napadne naše nuklearne objekte, nećemo se više ustručavati”, dodao je Harazi, prenosi Hina.

U aprilu su Iran i Izrael dosegli najviši nivo napetosti, pri čemu je Teheran direktno lansirao 300-tinjak projektila i bespilotnih letjelica na Izrael kao odmazdu za nepotvrđeni napad Izraela na kompleks Iranske ambasade u Damasku, u kojem je bilo žrtava.

Iran sposoban za izradu nuklearnog oružja

Iran je posljednjih godina razvijao svoje nuklearne objekte, tvrdeći da služe isključivo u civilne svrhe.

Nakon dugotrajnih pregovora zbog zabrinutosti da bi Teheran mogao izraditi nuklearno oružje, Iran je 2015. potpisao nuklearni sporazum kojim se drastično ograničava obogaćivanje uranija i ovlašćuje Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) za provedbu strogih provjera.

Sjedinjene Američke Države su se od tada povukle iz sporazuma 2018. pod vlašću tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, a Teheran je počeo obogaćivati uranij i približio se njegovoj čistoći prikladnoj za proizvodnju oružja kao i ograničio inspekcije IAEA-e.

Nedavno su bivši vodeći iranski političari nagovijestili da je zemlja sad tehnički sposobna za izradu nuklearnog oružja.

Izvor: Agencije