Priznanje: Izraelska ministrica potvrdila da je Izrael napao Iran

Članica užeg sastava izraelske vlade, zaduženog za sigurnost, ministrica transporta Miri Regev, potvrdila je da je Izrael napao Iran u odgovoru na iranski raketni i napad dronovima u aprilu.

Poslije napada na Isfahan, koji se pripisuje Izraelu, Iran je saopštio da neće odgovoriti iako je mogao to da učini (AP Photo/Vahid Salemi)

Članica užeg sastava izraelske vlade, zaduženog za sigurnost, ministrica transporta Miri Regev, potvrdila je da je Izrael napao Iran u odgovoru na iranski raketni i napad dronovima u aprilu.

Izrael nije zvanično preuzeo odgovornost za udar na Isfahan, podsjećaju izraelski mediji, a prenosi Beta.

“Odgovorili smo porukom koju je primio Iran i svijet da Izrael nije naivčina”, rekla je Regev kasno u subotu za TV kanal 14.

Ona je prva izraelska zvaničnica koja je potvrdila napad Izraela i ocijenila da je ta zemlja uspjela da presretne dronove koje je lansirao Iran, te da će se još pričati šta bi se moglo desiti da je jedan pao u Izrael.

Na konstataciju da je vlada pristala da blago odgovori na prvi direktni napad na Izrael iz Irana ministrica je rekla da je odgovoreno i poruka isporučena.

“Sada moramo djelovati odgovorno i vidjeti kako da upravljamo svim frontovima, dok su Gaza i povratak talaca te eliminiranje Hamasa, glavne bitke”, rekla je izraelska ministrica.

Izbjegavanje eskalacije

Poslije napada na Isfahan, koji se pripisuje Izraelu, Iran je saopštio da neće odgovoriti iako je mogao to da učini.

Teheran je nastojao da umanji štetu pričinjenu zračnoj bazi, po svoj prilici da bi izbjegao dalju eskalaciju i regionalni rat.

Iranska vojska je 13. aprila u saradnji sa saveznicina u Iraku, iranskim Hezbollahom i jemenskim Husima izvela osvetnički napad na Izrael dronovima, krstarećim i balističkim raketama.

Bila je to osveta, kako je rečeno, na izraelsko bombardiranje Ambasade Irana u Damasku 1. aprila, u kojem su ubijena dva iranska generala.

Izraelska vojska je oborila mnoge projektile, a u odbrani su učestvovale i američke, britanske, jordanske i francuske zračne snage.

Izrael je 19. aprila uništio dio zračnog odbrambenog sistema u Isfahanu.

Kako su ocijenili analitičari američkog Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) ta zemlja se odlučila da ne eskalira sukob, a da ipak odgovori i signalizira Teheranu da može da izvede precizne udare na strateške lokacije.

Izvor: Agencije