Šojgu: Saradnja Rusije sa Kinom doprinosi globalnoj stabilnosti

Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane, istakao je rastuće tenzije širom svijeta, navodeći ‘egoistične, neokolonijalne akcije’ Zapada kao glavni razlog za nestabilnost.

Rusija i Kina redovno održavaju zajedničke vojne vježbe, rekao je Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane (Sputnik/Sergei Fadeichev/Reuters)

Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane, pohvalio je u petak vojnu saradnju sa Kinom kao “značajan doprinos očuvanju globalne i regionalne stabilnosti”.

Rusija i Kina redovno održavaju zajedničke vojne vježbe i uspješno ispunjavaju zadatke borbene obuke različitog stepena složenosti”, rekao je Šojgu na prvom sastanku sa svojim kineskim kolegom Dong Junom na marginama sastanka ministara odbrane Šangajske organizacije za saradnju u Astani, Kazahstanu, prenosi Anadolija.

Šojgu je istakao rastuće tenzije širom svijeta, navodeći “egoistične, neokolonijalne akcije” Zapada kao glavni razlog za nestabilnost.

“Rusko-kineska saradnja razlikuje se od globalnog trenda konfrontacije zahvaljujući kontaktima lidera, a dvije zemlje grade višestruko partnerstvo”, rekao je ruski ministar.

Novi model

Dodao je da Rusija i Kina demonstriraju novi model međudržavnih odnosa.

“On se zasniva na ravnopravnom dijalogu povjerenja, uzimajući u obzir fundamentalne interese jedni drugih”, rekao je Šojgu.

Šojgu je rekao Dongu kako očekuje da će njihov sastanak doprinijeti razvoju “najbliže i najplodonosnije saradnje” između Rusije i Kine, uključujući i sektor odbrane.

Dong je rekao da vojske Kine i Rusije “daju značajan doprinos osiguravanju strateške stabilnosti na planeti”.

“U nestabilnom međunarodnom okruženju, posebno je važno da odnos između naših oružanih snaga ostane veoma dinamičan, odgovarajući na trendove doba. Naša saradnja je od suštinskog značaja za stratešku stabilnost na planeti”, rekao je kineski ministar.

Dong je u decembru prošle godine imenovan za ministra odbrane Kine.

Izvor: Agencije