Francuska i Njemačka potpisale ugovor o zajedničkoj proizvodnji tenkova

Francusko-njemački borbeni tenk MGCS neće biti modernizirana verzija francuskog Leclerca ili njemačkih tenkova Leopard 2, već potpuno novi model, s naprednim mogućnostima, rekli su zvaničnici.

Dvije susjedne zemlje postigle su sporazum o zajedničkom razvoju borbenog tenka sljedeće generacije (Liesa Johannssen/Reuters)

Ministri odbrane Francuske i Njemačke potpisali su sporazum o zajedničkoj proizvodnji nove generacije borbenih tenkova.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius i njegov francuski kolega Sebastien Lecornu potpisali su sporazum o MGCS programu za ubrzanje kopnenog borbenog sistema budućnosti, saopćilo je francusko Ministarstvo odbrane na platformi X.

“Ovim se, između ostalog, reguliše raspodjela industrijskih odgovornosti”, navodi se u objavi.

Jaka konkurencija

Lecornu je u izjavi za za televiziju France 2 da njegova zemlja ima za cilj da proizvede francusko-njemački borbeni tenk do 2040. godine, u svjetlu “veoma jake međunarodne konkurencije na kopnu”.

Dvije susjedne zemlje postigle su sporazum o zajedničkom razvoju borbenog tenka sljedeće generacije, objavio je ranije Pistorius.

Istakao je da francusko-njemački borbeni tenk MGCS neće biti modernizirana verzija francuskog Leclerca ili njemačkih tenkova Leopard 2, već potpuno novi model, s naprednim mogućnostima.

“Dogovorili smo raspodjelu svih zadataka za ovaj veliki projekat koji će raditi Njemačka i Francuska”, dodao je njemački ministar.

Posljedice rata u Ukrajini

U prošlosti je napredak sprečavala činjenica da dvije zemlje imaju različite strateške ciljeve, a njihove firme različite interese. Poslije ruskog napada na Ukrajinu potražnja za njemačkim tenkovima Leopard 2 doživjela je promjenu, podsjeća Hina.

Njemački proizvođači su htjeli odgovore na potražnju brzim usavršavanjem tenka.

Francuska inisistira na potpuno novom artiljerijskom sistemu koji bi pored klasičnih sposobnosti raspolagao elektromagnetnim i laserskim naoružanjem, kao i mogućnošću da se preko umjetne inteligencije uključi u umreženu borbu.

Tenkove s posadom bi mogla pratiti autonomna oklopna vozila.

Izvor: Agencije