Žalbeni sud New Yorka poništio presudu Harveyju Weinsteinu

Harvey Weinstein, bivši holivudski producent, prošle je godine u Kaliforniji u odvojenom slučaju osuđen na 16 godina zatvora zbog silovanja glumice u Los Angelesu 2013. 

Bivši holivudski producent Harvey Weinstein služi kaznu od 23 godine zatvora (Etienne Laurent/Reuters) (Reuters)

Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog seksualnog zlostavljanja 2020, slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.

U odluci donesenoj s četiri glasa za prema tri protiv, sud je zaključio da je predsjedavajući sudija pogriješio dopustivši tužiocima da uvedu svjedočenja žena koje su tvrdile da ih je Weinstein napao iako nisu bile dio optužbi protiv njega, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Žalbeni sud zaključio je i da je sudija pogoršao svoju grešku dopustivši da Weinstein bude ispitivan na način koji ga je prikazao u “jako štetnom” svjetlu.

“Lijek za te nečuvene greške je novo suđenje”, odlučio je sud.

Upitno novo suđenje

Weinstein služi kaznu od 23 godine zatvora nakon što je osuđen u februaru 2020. godine da je seksulano napao bivšu pomoćnicu producenta 2006. i da je silovao glumicu 2013. godine.

Sada je na okružnom tužiocu Manhattana Alvinu Braggu da odluči hoće li ponovno dati Weinsteina na sud.

Njegov glasnogovornik nije odgovorio na zahtjev za komentarom, kao ni Weinsteinov advokat.

Presuda se smatrala prekretnicom za pokret #MeToo, u kojem su žene optužile stotine muškaraca u svijetu zabave, medija, politike i na drugim poljima da su ih zlostavljali.

Weinstein je bio jedan od osnivača studija Miramax. Njegov istoimeni filmski studio podnio je zahtjev za stečajem u martu 2018. godine.

Weinstein je prošle godine u Kaliforniji u odvojenom slučaju osuđen na 16 godina zatvora zbog silovanja glumice u Los Angelesu 2013.

Izvor: Agencije