Trumpovi saradnici optuženi za pokušaj mijenjanja izbornih rezultata

Državna tužiteljica Arizone Kris Mayes izjavila je kako neće dozvoliti “da se podriva američka demokratija” i da bi, da je pokušaj optuženih uspio, “glasačima Arizone bilo oduzeto pravo glasa”.

Među optuženima je Trumpov advokat i bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani (EPA-EFE/Jim Lo Scalzo) (EPA)

Američka savezna država Arizona podigla je optužnice protiv 18 saradnika bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, među kojima je njegov advokat i bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani, zbog navodnog pokušaja da opovrgnu Trumpov poraz u Arizoni i tako preokrenu ishod ukupnih predsjedničkih rezultata 2020. godine.

Među optuženima je i bivši šef Trumpovog kabineta Mark Meadows, dok Trump, sada republikanski predsjednički kandidat, nije, iako se pominje “bivši predsjednik SAD-a” kao saučesnik u pokušaju da se preokrenu rezultati izbora, prenosi Tanjug.

Državna tužiteljica Arizone Kris Mayes izjavila je kako neće dozvoliti “da se podriva američka demokratija” i da bi, da je pokušaj optuženih uspio, “glasačima Arizone bilo oduzeto pravo glasa”.

Pokušali utjecati na izbor elektora

Biden je osvojio Arizonu na izborima 2020. godine sa 10.457 glasova više od Trumpa, a za slična krivična djela su optuženi saradnici bivšeg predsjednika i u drugim “kolebljivim državama”, poput Nevade, Mičigena i Džordžije.

Predsjednik SAD-a se bira, prema tradiciji staroj više od dva stoljeća, tako što zakonodavna tijela saveznih država, na osnovu prebrojanih glasova, biraju elektore koji saopštavaju rezultate izbora iz te države Američkom senatu u Kongresu.

Prema optužnici, saradnici Trumpa su navodno pokušali uvjeriti zakonodavno tijelo Arizone, u kojoj su Republikanci imali većinu, da izaberu Republikanske elektore iako je Biden osvojio većinu. Potom bi falsifikovani rezultati, u korist Trumpa, bili predstavljeni u Senatu.

Izvor: Agencije