Sanchez će do ponedjeljka ‘razmišljati’ hoće li ostati španski premijer

Sud u Madridu otvorio je istragu protiv supruge premijera Pedra Sancheza, osumnjičene za korupciju.

Pedro Sanchez je najavio da će se u ponedjeljak, 29. aprila, pojaviti pred medijima i objaviti svoju odluku (EPA-EFE/Olivier Matthys)

Španski premijer Pedro Sanchez izjavio je da se na pet dana povlači iz javnosti kako bi razmislio hoće li ostati premijer, nakon što je Sud u Madridu otvorio istragu protiv njegove supruge osumnjičene za korupciju.

Sindikat Manos Limpias (Čiste ruke) prijavio je 59-godišnju Begonu Gomez Sudu u Madridu da je kao premijerova supruga davala pisma preporuke sa svojim potpisom poduzetnicima koji su se javljali na javne konkurse.

Konsultantska kompanija poduzetnika Carlosa Barrabesa dobila je deset miliona eura od javne kompanije u nadležnosti Ministarstva privrede. Taj poduzetnik je kasnije uspostavio postdiplomski studij kojim upravlja Gomez na univerzitetu Complutense u Madridu, izvijestila je španska televizija TVE, prenosi Hina.

U prijavi je spomenuta veza premijerove supruge s kompanijom Globalia, koja je bila sponzor savjetodavnog tijela “Africa Center del Instituto de Empresa”, kojim je upravljala Gomez. Španska vlada je sa 600 miliona eura javnog novca spašavala aviokompaniju Air Europa, čiji je vlasnik Globalia.

Socijalist Sanchez, koji upravlja ljevičarskom vladom od ljeta 2018, obratio se u srijedu otvorenim pismom u kojem navodi da će se njegova supruga braniti na sudu od “lažnih” optužbi za korupciju. Dodao je da je već bila pokrenula sudski postupak protiv medija “desne ili krajnje desne orijentacije” na čijim se informacija bazira krivična prijava.

“Treba mi pauza za razmišljanje”, napisao je u pismu objavljenom na X-u. “Hitno trebam odgovor na pitanje vrijedi li (…), trebam li nastaviti voditi vladu ili odustati od te časti”.

Najavio je da će se u ponedjeljak, 29. aprila, pojaviti pred medijima i objaviti svoju odluku.

Desnica traži da odmah ‘položi račune’

Sud u Madridu je ranije u srijedu objavio da je 16. aprila otvorio istragu protiv Gomez. Pojedinosti nije naveo, rekavši samo da je istraga u ovoj fazi tajna i da je pozvao nekoliko svjedoka.

Među njima su dvojica novinara internetskih portala, od kojih je jedan El Confidencial.

“To su mediji desne i krajnje desne orijentacije”, napisao je 52-godišnji Sanchez, optuživši ih da mu “podmuklim” i “lažnim” informacijama nastoje naškoditi. Sanchez će u ponedjeljak 29. aprila na konferenciji za medije saopćiti hoće li ostati na funkciji.

“Kao što je i logično, Begona će braniti svoju čast i sarađivati s pravosuđem u čemu god je potrebno kako bi razjasnila radnje, prikazane skandaloznima, kao i one nepostojeće”, dodao je.

Sanchez je prije šest mjeseci oformio novu manjinsku ljevičarsku vladu uz parlamentarnu podršku separatističkih stranaka Katalonije i Baskije. Optužio je opozicijske stranke desnice Narodnu stranku (PP) i Vox za nepoštivanje rezultata izbora.

“Riječ je o operaciji zlostavljanja i udaranja na sve strane kako bi me srušili politički, a i privatno napadajući moju suprugu”, napisao je u pismu na četiri stranice.

Narodna stranka mu je nakon objave pisma poručila da “prestane glumiti žrtvu i neka položi račune”.

“Umjesto što se povlači na pet dana, treba odmah i jasno objasniti ovaj skandal”, rekla je članica stranke Cuca Gamarra.

Izvor: Agencije