Tusk: Poljska počinje s podizanjem utvrda na istočnoj granici

Napeti odnosi između susjednih zemalja dodatno su se pogoršali nakon invazije bjeloruske saveznice Rusije na Ukrajinu.

Poljski premijer Donald Tusk je rekao da će se nove utvrde postaviti duž 'cijele istočne granice' (Pawel Supernak/ EPA-EFE)

Poljski premijer Donald Tusk u subotu je rekao da Poljska počinje raditi na daljnjem jačanju cijele istočne granice, u trenutku dok se zemlja suočava s, kako je kazao, sve snažnijim “hibridnim ratom” zbog ilegalnih migranata iz Bjelorusije.

Tusk nije iznosio detalje o planiranim aktivnostima ni o sredstvima koja će za njih biti izdvojena, ali rekao je da, kada je posrijedi sigurnost Poljske, “neće biti limita”, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Poljsko-bjeloruska granica jedinstveno je mjesto zbog pritiska ilegalnih migranata. Zapravo, imamo posla s rastućim hibridnim ratom”, rekao je premijer obilazeći granicu gdje se sastao s vojnicima i graničarima.

“Želim da ovdje ne bude nikakvih dvojbi – zemlja koja prema Poljskoj iskazuje sve agresivnije namjere, poput Bjelorusije, suorganizator je ovakve prakse na poljskoj granici”.

Prethodna poljska vlada i Evropska unija (EU) optužile su godine 2021. Bjelorusiju da orkestrira protok migranata kako bi izvršila pritisak na EU zbog sankcija koje je evropska institucija uvela Minsku, no Bjelorusija je odbacila te optužbe.

Od tada se nastavljaju pokušaji prelaska granice, a brojke variraju ovisno o vremenu. Poljski graničari kažu da trenutno dnevno evidentiraju oko 300 pokušaja ilegalnih prijelaza granice.

Napeti odnosi između susjednih zemalja dodatno su se pogoršali nakon invazije bjeloruske saveznice Rusije na Ukrajinu.

Utvrde na granici

Prošla je bjeloruska vlada podigla ogradu na poljsko-bjeloruskoj granici, dugačku više od 180 km i visoku pet i pol metara, nastojeći se na taj način zaštititi od ilegalnih migranata. Nakon toga je postavljen sistem kamera i senzora koji nadziru granicu.

Tusk je rekao da će se nove utvrde postaviti duž “cijele istočne granice”, ali nije iznosio detalje.

“To nije samo unutarnja granica Poljske, već i granica EU-a. Stoga ne sumnjam da će cijela Evropa morati uložiti u vlastitu sigurnost ulaganjem u istočnu granicu Poljske i u sigurnost naše zajedničke granice”, rekao je Tusk.

Izvor: Agencije