Reuters: Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije

Moskva se suočava sa rizikom od nestašice na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravki u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima.

Dim nakon što je ukrajinska bespilotna letjelica napala rafineriju u Rjazanu(Reuters)

Rusija je u martu povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac sa rizikom od nestašice na svom domaćem tržištu zbog neplaniranih popravki u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, javlja Reuters pozivajući se na četiri izvora iz industrije i trgovine.

Zvanična Moskva je već zabranila izvoz benzina od 1. marta kako bi pokušala osigurati dovoljno goriva za svoje tržište nakon ponovljenih ukrajinskih napada bespilotnim letjelicama na ruske rafinerije od početka godine, navodi britanska agencija.

Ove godine je Rusija ponovo povećala uvoz benzina iz Bjelorusije koji je u prvoj polovini marta dostigao gotovo 3.000 metričkih tona, rekli su izvori upoznati sa statistikom, javlja Reuters. Rusija je u februaru uvezla 590 tona, dok u januaru nije bilo pošiljki iz Bjelorusije.

Teški pregovori

Dva izvora iz industrije, koji su tražili anonimnost jer nisu ovlašteni da govore javno, rekli su da se između vlada i naftnih kompanija vode razgovori o daljem uvozu. Jedan od njih je rekao da su razgovori bili teški jer Bjelorusija daje prioritet izvozu svog goriva na međunarodna tržišta.

Koliko će biti potrebno Rusiji zavisit će od vremena popravke rafinerije, rekao je drugi izvor.

Ruske naftne kompanije mogu povećati isporuke nafte bjeloruskim rafinerijama u zamjenu za dodatne naftne derivate za snabdjevanje Rusije, rekli su izvori iz industrije.

Bjelorusija uglavnom izvozi svoje naftne proizvode preko ruskih baltičkih luka na međunarodna tržišta u skladu sa dugoročnim tranzitnim sporazumima između država, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije