Blinken pozvao Washington i Peking da ‘odgovorno’ upravljaju svojim razlikama

U petak će se američki državni sekretar u Pekingu sastati s kineskim čelnicima i moliti za suzdržanost u vezi s Tajvanom čiji će novi predsjednik biti inauguriran 20. maja.

'Predsjednik Biden i predsjednik Xi odlučni su ojačati naše veze među ljudima', rekao je Blinken (Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS)

Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je u četvrtak Sjedinjene Američke Države i Kinu da “odgovorno” upravljaju svojim razlikama, na početku svoje druge posjete toj zemlji u manje od godinu dana.

“Imamo obavezu prema našim ljudima – i zapravo prema svijetu – da odgovorno upravljamo odnosima između naše dvije zemlje”, rekao je Blinken u Šangaju, prenosi Hina.

Šef američke diplomatije u srijedu se u Šangaju sastao s lokalnim čelnikom Komunističke partije Kine (CCP), rekavši u razgovorima da je američki predsjednik Joe Biden predan uspostavi “direktnog i održivog” dijaloga između dvije zemlje.

“Mislim da je važno naglasiti vrijednost – čak i nužnost – direktnog angažmana, međusobnog razgovora, izlaganja naših razlika, koje su stvarne, i nastojanja da ih prevladamo”, rekao je  Blinken.

Sekretar šangajskog odbora KPK Chen Jining je sa svoje strane insistirao na važnosti američkih kompanija u lokalnoj ekonomiji. “Odaberemo li saradnju ili sukob, to utječe na dobrobit dva naroda, dviju država i budućnost čovječanstva”, istaknuo je.

‘Delikatna pitanja’

Blinken se zatim sastao sa studentima na Univerzitetu New York u Šangaju, gdje je rekao kako se nada da će više Amerikanaca studirati u Kini, dodajući da su američki univerziteti spremni dočekati kineske studente.

Peking je sa svoje strane osudio oštra ispitivanja kojima su neki od njegovih državljana, uključujući studente, bili podvrgnuti po dolasku na američko tlo, uprkos tome što su imali važeće dokumente.

“Predsjednik Biden i predsjednik Xi odlučni su ojačati naše veze među ljudima”, rekao je Blinken.

U petak američki državni sekretar nastavlja put u Peking, gdje će se sastati s kineskim čelnicima i moliti za suzdržanost u vezi s Tajvanom u kojem će novi predsjednik biti inauguriran 20. maja.

Arhipelag će se tim više pojaviti među delikatnim pitanjima koja će se vjerovatno pokrenuti jer je Američki kongres u utorak dao zeleno svjetlo za paket vojne pomoći od 95 milijardi dolara, namijenjen saveznicima Washingtona, u koji je uključena i pomoć Taipeiju.

Izvor: Agencije