Blinken završio dvodnevnu posjetu Kini

Susret američkog sekretara i kineskog čelnika predstavlja znak da Peking namjerava umanjiti tenzije koje su narasle između dvije suprotstavljene sile.

Američki državni sekretar Antony Blinken sastao se s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom (REUTERS/Leah Millis)

Američki državni sekretar Antony Blinken završio je dvodnevnu posjetu Kini sastancima sa visokim kineskim zvaničnicima.

“Zaključena je iskrena, konstruktivna runda razgovora sa rukovodstvom Kine. Odnos između SAD-a i Narodne Republike Kine je veoma značajan. Direktna diplomatija je najbolji način da se unaprijede interesi i vrijednosti SAD-a i da se odgovorno upravlja konkurencijom”, napisao je Blinken na Twitteru.

Cilj Blinkenove posjete Pekingu bio je osigurati da brojni sporovi između supersila ne prerastu u sukob.

Blinken je tako postao prvi američki državni sekretar koji se susreo s kineskim čelnikom od 2018, a susret predstavlja posebnu gestu i znak da Peking namjerava umanjiti tenzije koje su porasle između dvije suprotstavljene sile, piše Reuters.

Xi je izjavio da je “veoma dobro” što su dvije strane “postigle napredak i postigle dogovor o nekim konkretnim pitanjima”, ali nije dao više detalja o kojim pitanjima je riječ.

Kineski predsjednik je rekao kako se nada da će Blinken dati “pozitivniji doprinos” stabilizaciji odnosa Kine i SAD-a.

“Interakcije između država uvijek trebaju biti zasnovane na međusobnom poštovanju i iskrenosti. Nadam se da ćete kroz ovu posjetu, gospodine sekretare, dati pozitivniji doprinos stabilizaciji odnosa Kine i SAD-a”, rekao je Xi.

Sastanak do kojeg je došlo posljednjeg dana Blinkenove dvodnevne posjete Kini mogao bi također, ocjenjuje se, pomoći olakšavanju sastanka na vrhu između Xija i američkog predsjednika Joea Bidena kasnije tokom godine.

Saradnja ili sukob

Ranije u ponedjeljak Blinken je održao opsežne razgovore i s kineskim glavnim diplomatom Wang Yijem te dan prije i s ministrom vanjskih poslova Qin Gangom.

Wang je Blinkenu rekao da Kina i SAD moraju birati između ‘saradnje i sukoba’ te da njegova zemlja neće napraviti ‘nikakav kompromis’ po pitanju Tajvana.

“Potrebno je napraviti izbor između dijaloga i sukoba, saradnje i sukoba”, rekao je svom sagovorniku Wang Yi, najviši dužnosnik Komunističke partije Kine (KPK) za diplomatiju, prenijela je kineska javna televizija CCTV.

“Održavanje nacionalnog jedinstva uvijek je u centru kineskih temeljnih interesa” i “o ovom pitanju, Kina neće činiti nikakve kompromise ili ustupke” u vezi s Tajvanom, također je prenio Blinkenu Wang, najviše rangirani dužnosnik u kineskoj diplomatiji.

Antony Blinken boravi u Kini od nedjelje, što je prva posjeta američkog državnog sekretara toj zemlji od 2018. godine.

Kina smatra Tajvan jednom od svojih pokrajina, koju tek treba uspješno ujediniti s ostatkom svog teritorija od kraja Kineskog građanskog rata 1949. godine.

Uz vrlo trnovito pitanje veza između Sjedinjenih Američkih Država i Tajvana, otoka na koji Peking polaže pravo i koji je u centru sukoba između dvije sile, bilateralni odnosi i dalje su napeti, kada je riječ o velikom broju pitanja.

Među njima su rivalstvo u tehnologiji, američke sankcije protiv kineskih digitalnih divova, trgovina, tretman muslimanske manjine Ujgura u Kini ili kineska potraživanja u Južnom kineskom moru.

‘Iskreni i sadržajni’ razgovori

Visokog američkog dužnosnika u nedjelju je primio kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang, koji je u kineskoj hijerarhiji korak ispod Wang Yija.

Dvojica dužnosnika razgovarala su sedam i po sati, više od očekivanog, a dvije su se zemlje dogovorile da će održavati komunikaciju kako bi izbjegle bilo kakav sukob, piše AFP.

Nijedna strana nije potvrdila sastanak između Blinkena i Xija, čiji je susret s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u novembru na Baliju probudio oprezne nade u otopljavanje odnosa.

“Vi ste prvi američki prijatelj kojeg sam upoznao ove godine”, rekao mu je Xi, a prenijela novinska agencija Xinhua. “Uvijek smo polagali nade u američki narod i nadamo se da će se prijateljstvo između dva naroda nastaviti”, rekao je Xi, želeći poslati poruku pomirljivosti.

Dvije su zemlje objavile u nedjelju da je Qin Gang prihvatio ponudu američkog državnog sekretara da posjeti Sjedinjene Američke Države.

Razgovori između njih dvojice, zaključeni navečer banketom u diplomatskom kompleksu Diaoyutai, bili su “iskreni, sadržajni i konstruktivni”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

Posjet Antonyja Blinkena prva je posjeta američkog državnog sekretara Kini od posjete njegovog prethodnika Mikea Pompea u oktobru 2018. godine.

Izvor: Agencije