Blinken u Kini usred eskalacije napetosti zbog Tajvana

Peking i Washington objavili su kako je cilj putovanja jačanje dijaloga i stabilizacija njihovih teških bilateralnih odnosa.

Američki državni sekretar Blinken večera u restoranu u Šangaju 24. aprila (Mark Schiefelbein/ Pool via REUTERS)

Američki državni sekretar Antony Blinken stigao je u Kinu u trodnevnu posjetu, nakon što je Senat odobrio paket inostrane pomoći koji će osigurati milijarde dolara pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu.

Očekuje se kako će se Blinken, koji je u srijedu sletio u Šangaj, sastati sa poslovnim čelnicima u gradu prije nego što u petak ode u Peking na razgovore sa svojim kolegom, ministrom vanjskih poslova Wang Yijem, te vjerovatni sastanak s predsjednikom Kine Xi Jinpingom.

Peking i Washington objavili su kako je cilj putovanja jačanje dijaloga i stabilizacija njihovih teških bilateralnih odnosa.

Posjeta se dešava samo nekoliko sati nakon što je američki Senat izglasao veliki paket inostrane pomoći i malo prije nego što se očekuje da će ga predsjednik Joe Biden potpisati kao zakon.

Zakon izdvaja osam milijardi dolara za suprotstavljanje kineskim prijetnjama na Tajvanu i širem azijsko-pacifičkom području i daje kineskom ByteDanceu devet mjeseci za prodaju TikToka sa mogućim produženjem od tri mjeseca ako je prodaja u toku.

Peking također nastoji riješiti nekoliko drugih problema s Washingtonom, među kojima su američke optužbe da Kina potiče krizu s opioidima fentanila u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ukrajina, Iran, Bliski istok

Očekuje se da će Ukrajina također biti centralna tema razgovora tokom posjete Blinkena, s fokusom na tvrdnje Bidenove administracije da je Kina dopustila Rusiji da uveliko rekonstruira svoju odbrambeno-industrijsku bazu, utječući ne samo na rat u Ukrajini, već predstavljajući prijetnju široj evropskoj sigurnosti.

“Ako Kina sa jedne strane tvrdi da želi dobre odnose s Evropom i drugim državama, s druge strane ne može poticati ono što je najveća prijetnja evropskoj sigurnosti od kraja Hladnog rata”, rekao je Blinken prošle sedmice.

Kina je objavila kako ima pravo trgovati s Rusijom i optužila SAD za pogoršanje rata naoružavanjem i finansiranjem Ukrajine.

“Krajnje je licemjerno i neodgovorno za SAD predstavljati zakon o pomoći Ukrajini velikih razmjera, dok iznosi neutemeljene optužbe protiv normalne ekonomske i trgovinske razmjene između Kine i Rusije”, rekao je u utorak glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

Na Bliskom istoku, Blinken potiče Kinu da aktivnije pritisne Iran kako ne bi eskalirao napetosti u regiji.

Razgovarao je sa svojim kineskim kolegom Wang Yijem nekoliko puta pozivajući Kinu da poruči Iranu da obuzda oružane grupe koje podržava u regiji, uključujući Hamas iz Gaze, libanski Hezbollah, jemenske Huse i paravojne organizacije koje podržava Iran u Iraku i Siriji.

Izvor: Al Jazeera i agencije