Tennessee usvojio zakon koji dopušta učiteljima oružje u školama

Republikanci i drugi konzervativci često su tražili da se učitelji naoružaju kao odgovor na brojne školske pucnjave koje su se dogodile u SAD-u.

Demonstranti s galerije protestovali su protiv odluke (REUTERS/Seth Herald)

Zakonodavci američke savezne države Tennessee usvojili su zakon koji bi učiteljima u toj državi dopustio nošenje skrivenog pištolja u školi, dok su demonstranti s galerije glasno protestovali protiv toga.

Prijedlog zakona odobren je sa 68 glasova za i 28 protiv u Zastupničkom domu Tennesseeja, kojim dominiraju republikanci.

Državni Senat usvojio je zakon ranije ovog mjeseca, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Tennessee je bio poprište žestoke rasprave o zakonima o oružju otkako je u prošlogodišnjoj pucnjavi u školi u Nashvilleu ubijeno troje djece i troje odraslih. Neki od demokrata u Zastupničkom domu pomogli su u vođenju protesta u glavnom gradu, što je dovelo do njihovog kratkog izbacivanja iz zakonodavnog tijela prošle godine.

“Ovo je užasan dan za Tennessee, našu djecu, naše učitelje i zajednice”, napisao je na društvenim mrežama Justin Pearson, demokrata koji je prošle godine izbačen iz Zastupničkog doma nakon čega je ponovno izglasan.

‘Odvraćanje potencijalnih napadača’

“Umjesto da zaštite djecu, opet su zaštitili oružje!”

Republikanci i drugi konzervativci često su tražili da se učitelji naoružaju kao odgovor na brojne školske pucnjave koje su se dogodile u SAD-u u posljednjih 25 godina. Zagovornici ovih mjera tvrde da naoružani učitelji odvraćaju potencijalne napadače u školi. Protivnici kažu da će oružje u školi vjerojatno samo dovesti do tragičnih slučajnih pucnjava.

Otprilike polovina svih država u SAD-u dopušta učiteljima ili drugim školskim zaposlenicima nošenje vatrenog oružja u prostoru škole, navodi Giffords Law Center, grupa za sigurnost oružja.

Prema zakonu iz Tennesseeja, svaka osoba koja želi nositi skriveni pištolj u školi mora završiti najmanje 40 sati obuke u školskoj policiji.

Identitet učitelja ili osoblja koji nosi oružje ne bi bio javan, prema prijedlogu zakona.

Izvor: Agencije